• Locatieoverzicht Fort bij Asperen

    Fort bij Asperen

Kunst keert in volle glorie terug

21-06-2018, 15:35 | Lezersnieuws | Marcel van Kerkvorode

Datum:

zondag 1 juli 2018, 14:00 tot 17:00

Locatie:

Langendijk 60
Fort bij Asperen
Acquoy

Het zag er even duister uit, maar op 1 juli keert de kunst in volle glorie terug op het Fort bij Asperen met twee kunsttentoonstellingen. Het fort toont ruimtelijk werk van Dik Box en de tentoonstelling What if? van Marcel van Kerkvoorde en er is een muziekprogramma.

Wij, Stichting Artes Liberales en Stichting Werkbedrijf de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zijn trots dat we deze twee tentoonstellingen dit seizoen in het fort kunnen presenteren. In combinatie met de bescheiden historische tentoonstelling denken we een goede invulling te geven die het waard maakt om het fort te bezoeken.

Wij hebben ons ingezet de komende jaren de dertig jarige traditie van culturele manifestaties en tentoonstellingen op het fort bij Asperen voort te zetten. Er is een nieuwe structuur opgezet en wij nemen in ieder geval voor twee jaar de exploitatie op ons. Eind vorig jaar dreigde namelijk met het opheffen van Stichting Kunstfort Asperen een einde te komen aan deze traditie.

Dik Box toont zijn werk verspreid door het fort met veelal zwevende sculpturen die voor een deel zijn uitgelicht. Marcel van Kerkvoorde gaat in op de manier waarop het fort onze fantasie en prikkelt en de historische sensatie die daaruit voortkomt. Dat doe hij met ruim 80 schilderijen en tekeningen.

De muziek wordt verzorgd door Theodora van de Wildenberg, De Rooie bal. Zij begeleidt zichzelf met de trekzak en beweegt zich zingend over het fortterein.

De bijzondere ronde vorm van het fort leidt u op een natuurlijke manier door de tentoonstelling en daardoor staat u telkens weer oog in oog met een werk dat u al eerder op een andere manier benaderde. Zo ontdekt u misschien nieuwe zaken die u eerder niet waren opgevallen. Wie ooit het fort bezocht, de duistere donkere gewelven, de diepe vochtige kelderruimtes en van de begane grond naar de tweede verdieping steeg, heeft daar het licht en landschap gezien dat zich door de grote geschutopeningen openbaart.