• Zigeunerorkest ‘Csárdás’ brengt volksmuziek uit Oost-Europa.

    Foto ‘Csárdás’

Leids zigeunerorkest brengt'wereldmuziek' in Stroomhuis

21-09-2017, 16:01 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 1 oktober 2017, 15:00 tot 17:00

Locatie:

Van Pallandtweg 1, Neerijnen
Stroomhuis Neerijnen
Neerijnen

Stroomhuis Neerijnen brengt op zondagmiddag 1 oktober een optreden van zigeunerorkest 'Csárdás'. Dat is de tweede aflevering in de nieuwe concertserie 'Wereldse klanken' in dit cultureel centrum.

Een aantal enthousiaste Leidse studenten heeft dit zigeunerorkest Csárdás in 1972 opgericht. Dit met als doel de volksmuziek uit Oost-Europa op zo authentiek mogelijke wijze te vertolken. Startpunt was de zigeunermuziek in Hongaarse restaurants, waarna de interesse zich al snel via de Hongaarse boerenmuziek verbreedde naar de volksmuziek van Roemenië, Moravië en Slowakije.

De standaardbezetting van orkest Csárdás - die naam betekent: 'vurige Hongaarse dans' --bestaat uit violen, altviool, cello, contrabas, klarinet en cimbaal (een metalen slagwerkinstrument). Daarnaast zijn de panfluit, fluier (lange Roemeense blokfluit), fujara (extreem lange fluit uit Slowakije) en taragot (houten blaasinstrument uit de Hongaarse en Roemeense volksmuziek) te beluisteren.

De nieuwe serie 'Wereldse Klanken' bestaat dit theaterseizoen uit in totaal acht optredens, steeds op de eerste zondag van de maand. Tijdens deze concerten valt uit diverse landen oorspronkelijke volksmuziek te beluisteren, zoals ook fado- en klezmermuziek. Deze serie is er nu naast de succesvolle reeks 'Rivierenland Klassiek' die onverminderd verder gaat. De eerstvolgende aflevering daarvan is op zondag 15 oktober.

Aanvang concert 'Csárdás' is om 15 uur, entree: € 15 (incl. consumptie). Reserveren niet nodig. Meer info, zoals over de mogelijkheid om met korting een passe-partout voor zes concerten 'Wereldse Klanken' aan te schaffen, op: www@stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.