• Una Mujer Fantástica, Chili, 2017

    Filmdepot
  • Aquarius. Brazilië/Frankrijk, 2016

    Aquarius
  • Just Like Our Parents.Brazilië, 2017

    Filmdepot

LingeFilm goes Latin: een week lang Zuid-Amerikaanse topfilms

09-11-2017, 17:30 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 17 november 2017, 20:00 tot woensdag 22 november 2017, 23:00

Locatie:

Rijksstraatweg 64, Geldermalsen
De Pluk in Geldermalsen
Geldermalsen

Van vrijdag 17 november t/m woensdag 22 november presenteert LingeFilm een aantal recente Latijns-Amerikaanse topfilms, omlijst met een keur aan activiteiten.

Ruby Sanders, mede-oprichtster van het Latijns-Amerika magazine conSentido leidt vrijdag 17 november om 20.00 uur het festival in. Haar presentatie 'Rolpatronen doorbreken in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse film' gaat in op hoe deze films belangrijke ontwikkelingen in de Latijns-Amerikaanse samenleving laten zien. De lezing wordt gevolgd door de openingsfilm van het festival: Una Mujer Fantástica. Marina, transseksueel en werkzaam in een nachtclub, is gelukkig tot haar vriend Orlando plotseling overlijdt. Dan wordt ze geconfontreerd met een storm aan vooroordelen en haat. Een wijnproeverij maakt deze avond compleet.

Op zaterdag 18 november gaat het dan verder met een Zuid-Amerikaanse maaltijd+film. De maaltijd is helaas uitverkocht. Gedurende de maaltijd en tijdens de pauze in de film vindt een optreden plaats van Jopie Jonkers: Harp en zang in Latin sound. Om 20.30 uur draait de film Aquarius van regisseur Kleber Mendonça Filho. Het prachtige appartement van de 65-jarige Clara wordt bedreigd door een ambitieuze projectontwikkelaar. Met haar trots, intelligentie, onafhankelijkheid en appetijt voor seks is Clara een strijdbare, tijdloze geest die niet zwicht voor het grote geld en al helemaal niet voor de druk die op alle manieren wordt opgevoerd.

Naast film, ook dans op zondag 19 november. Vanaf 14:00 uur kan er in de theaterzaal geoefend en gedanst worden op Zuid-Amerikaanse muziek o.l.v. Liza Heerlijn, professioneel danslerares. Daarna kan uitgerust en genoten worden van de film Just Like Our Parents. In deze film is de hoofdpersoon Rosa continu bezig te voldoen aan de eisen van haar ouders en haar dochters. Ze heeft er haar carrière voor opgegeven. Als haar moeder vertelt dat er iets niet klopt in haar familiegeschiedenis gooit ze het roer helemaal om en besluit dat ze weer baas over eigen haar leven moet worden. De Braziliaanse filmmaakster Laís Bodanzky schetst een ontroerend familieportret met een prachtige hoofrol van Maria Ribeiro.

Het festival gaat door naar dinsdag 21 november 15:00 uur met een herhaling van de film Aquarius met als extraatje koffie met iets lekkers, vanaf 14.30 uur. En voor wie de opening gemist heeft, een reprise op woensdagavond 22 november van Una Mujer Fantástica waarmee het festival wordt gesloten. Meer informatie op www.lingefilm.nl