• draaiende molen Vento Vivimus

    Petro van Doorne

OPEN MONUMENTENDAG OP BELTMOLEN VENTO VIVIMUS TE HURWENEN

04-09-2017, 22:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 9 september 2017, 10:00 tot 17:00

Locatie:

Molenstraat 22, Neerijnen
Molen Vento Vivimus
Neerijnen

Zaterdag 9 september a.s. wordt de Open Monumentendag 2017 gehouden en voor deze dag is dit jaar gekozen voor het thema: 'boeren, burgers en buitenlui'. Met dit thema wil men de nadruk sterk leggen op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties.

De molenaars van de beltmolen Vento Vivimus te Hurwenen hebben hierop ingehaakt en nodigen U dan ook uit om te komen kijken hoe er van oudsher een belangrijke band was tussen de boer, de molenaar en de bakker. De boeren bewerken het land, verbouwen en oogsten het graan en brachten of moesten dit naar de molen brengen om het te laten vermalen tot meel. Dit meel ging naar de bakker die er dan verschillende broodsoorten van kon bakken welke dan door de burgers gekocht werden of het werd verwerkt tot veevoer en dan kwam het weer bij de boer.

Om dit alles op één locatie te laten zien is er een oude Ferguson tractor, een handkar en verschillende oude attributen van het boeren bedrijf, welke door Hans Rijkers ten toon gesteld en uitgelegd zullen worden. Tevens zal men middels video's wat beelden laten zien van het boerenleven van vroeger en het oogsten van graan. In de uit 1875 stammende molen zullen de molenaars middels rondleidingen o.a. laten zien hoe het graan middels het luiwerk naar de steenzolder gehesen wordt, hoe de molenstenen daar hun malende werk uitvoeren en hoe de molenaar op de maalzolder de fijnheid van het meel kan regelen en dit alles op windkracht. Bij voldoende wind zal men ook laten zien hoe mais en tarwe tot meel vermalen worden. Van tarwemeel van de molen heeft bakker Gremmee uit Rossum molenbroden gebakken en daarvan kan men lekkere sneden brood met roomboter en beleg proeven.

Voor de allerkleinsten liggen er mooie kleurplaten klaar van verschillende molentypen.

Molen Vento Vivimus is Open Monumentendag te bezoeken van 10:00 - 17:00 uur en is te vinden aan de Molenstraat 22 te Hurwenen.