• Heerlijk fruit, maar wat je te veel hebt kun je laten versappen.

    xxx

Sapdag Stroomhuis slechts één dag

30-09-2017, 15:21 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 14 oktober 2017, 07:30 tot 18:30

Locatie:

Van Pallandtweg 1, Neerijnen
Stroomhuis Neerijnen
Neerijnen

De traditionele 'Sapdag', iedere herfst bij Stroomhuis Neerijnen, bestaat alttijd uit twee dagen achtereen sap persen. Maar vanwege de slechte appeloogst is dat dit jaar maar slechts één dag: zaterdag 14 oktober. De aanmelding daarvoor is al een week eerder: uiterlijk zaterdag 7 oktober.

Tijdens Sapdag Neerijnen kunnen particuliere eigenaren van fruitbomen hun overschotten aan appels en peren laten versappen tot heerlijk vruchtensap. Dat gebeurt met een mobiele sapmachine op het Stroomhuisterrein. Het sap van het eigen, meegebrachte fruit wordt afgeleverd in pakken van vijf liter. Dat is twee jaar houdbaar. De prijs per pak is onveranderd € 5,25. Het fruit kan worden aangeleverd in partijen van minimaal 75 kilo (dat is drie veilingkistjes). Grote partijen zijn eveneens goed verwerkbaar.

Inmiddels zijn de plannen van Stroomhuis echter flink bijgesteld. Uit de binnengekomen berichten blijkt namelijk dat de fruitoogst dit jaar ook in de Betuwe zwaar teleurstelt. Dat wil zeggen: bij nog al wat particuliere eigenaren - zonder sproei-installatie zoals professionele telers die hebben - is de oogst nagenoeg mislukt, bij anderen een stuk minder dan vorig jaar, en bij slechts een klein aantal is de oogst gelijk aan voorgaande jaren.

Vanwege deze over het geheel sterk tegenvallende opbrengst, ziet Stroomhuis zich genoodzaakt het sappersen geheel te concentreren op één dag: zaterdag 14 oktober. Dat betekent dus dat de dag ervoor, de eveneens aangekondigde vrijdag 13 oktober, als Sapdag in Neerijnen bij nader inzien komt te vervallen.

Voor genoemde zaterdag 14 oktober is opgeven dus nog wel mogelijk. Dat kan met een mailtje naar mailadres: landschap@stroomhuisneerijnen.nl. In dat mailtje - vanwege de vereiste tijdsplanning liefst uiterlijk zaterdag 7 oktober - gaarne aangeven: naam, mobiele tel-nummer, hoeveelheid fruit en gewenst tijdstip. Met het opgegeven tijdstip wordt zo goed mogelijk rekening gehouden. Rond 8 oktober zal Stroomhuis nader berichten over om hoe laat men wordt verwacht. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.