• Het malen van het meel op de molen

    Ria van Schaik

Wie bakt het beste volkorenbrood van Nederland?Broodbakwedstrijd met meel van de molen.

23-05-2016, 13:51 | Lezersnieuws |

Datum:

vrijdag 27 mei 2016, 09:00 tot zaterdag 4 juni 2016, 12:00

Locatie:

Rijksstraatweg 33, Geldermalsen
Molen de Bouwing
Geldermalsen

In 2016 is het 40 jaar geleden dat het "Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde", het AKG, werd opgericht. Dit gilde heeft als doelstelling het bevorderen van het verwerken van graan als in het oude molenaarsvak en de vervaardigde producten onder de aandacht te brengen van bakkers en de consument te brengen. Molenaar Emiel van Schaik is met molen "de Bouwing" te Geldermalsen en molen "Op Hoop van Beter" te Ingen ook aangesloten bij dit Gilde.

Om dit jubileum te vieren heeft het AKG op de aangesloten molens een broodbakwedstrijd uitgeschreven, waarbij het de bedoeling is dat men met molensteen gemalen meel en gist, verstrekt door de molenaar, een lekker volkoren brood bakt. De beste volkorenbroodbakkers worden door de molenaar aangemeld bij het Gilde en dingen mee naar één van de tien workshops verzorgd door Robèrt van Beckhoven (onder andere bekend van Heel Holland bakt).

Korenmolen "de Bouwing" te Geldermalen en Molen "Op Hoop van Beter" te Ingen maken deel uit van het bedrijf "Betuwse Molens". Daarnaast is er een molenwinkel in molen "de Hoop" te Culemborg.

Inschrijven is nog mogelijk tot en met 28 mei. U kunt dan op vrijdag 27 of zaterdag 28 mei een tas met een kilo tarwemeel, gist en nog wat leuke dingen erin op komen halen in één van de drie molens. De openingstijden zijn van 9-17 uur. Het gebakken brood moet ingeleverd worden op zaterdag 4 juni, de jurering vind plaats op de molens in Geldermalsen en Ingen.

Voor de winnaars van de wedstrijd stelt "Betuwse Molens" leuke prijzen beschikbaar. Daarnaast heeft de molenaar nóg een categorie in het leven geroepen: Men mag, naast het volkoren brood, ook een brood naar eigen recept inleveren. Ook voor deze categorie zijn er mooie prijzen beschikbaar.

Kijkt u voor meer informatie op de site van het AKG: www.molenaarsgilde.nl of op de site van "de Betuwse Molens" www.betuwsemolens.nl