• Voedselbos Ketelbroek, een voorbeeld van een voedselbos

    Voedselbos Ketelbroek

Betuwewind wil voedselbos langs A15 en plant voor elk lid boom extra 

24-09-2018, 18:01 | Lezersnieuws | Angelique

Betuwewind wil een voedselbos ontwikkelen langs de A15. En om ervoor te zorgen dat er voldoende struiken en bomen zijn, plant de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe een extra boom per lid. Hiermee wil de coöperatie een betere, duurzamere toepassing van boombeplanting realiseren. Betuwewind is gestart met de bouw van de windmolens bij verkeersknooppunt Deil en de eerste bomen daarvoor zijn gekapt. Deze moeten plaats maken voor een toegangsweg en een kraanplaats voor de molens die door de burgerwindcoöperatie en haar leden worden gebouwd. Ter compensatie van de gekapte bomen – de herplantplicht – wil Betuwewind een voedselbos langs de A15 planten. Hiermee wordt niet alleen de natuur gecompenseerd, maar ook omwonenden van de windparken. Zij gaan met deze eetbare struiken en bomen vooruit qua uitzicht en eventuele geluidsoverlast. 

Landbouwmethode
Een voedselbos is een landbouwmethode waarbij het draait om het laten groeien van bomen en struiken, waarvan de meesten voedsel produceren. Denk aan fruit, noten, eetbaar blad en paddenstoelen. Maar ook aan meer dieren en insecten. Op termijn kan de opbrengst van een hectare voedselbos groter zijn dan die bij traditionele landbouw. Een voedselbos is ook beter bestand tegen extremen (droogte, regen) in het weer. De komgronden van de Tielerwaard zijn goed geschikt voor het aanleggen van zo'n bos. 

Voortouw
“Realisatie van dit eetbare bos zou geweldig zijn, zeker ook voor de omwonenden van de molens”, aldus Gerlach Velthoven, voorzitter van de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. “Ons plan staat nog in de kinderschoenen. Er zijn veel betrokkenen die hun medewerking moeten geven. We gaan op zoek naar 2 hectare aaneengesloten grond om het bos te realiseren. En Betuwewind neemt het voortouw voor het voedselbos door straks een extra boom of -struik, voor elk lid van de coöperatie te planten. Dat zijn nu al 18 honderd bomen. We hopen nog tot 2 duizend te groeien”.

Steun
Als alles meezit zullen de windmolens eind 2019 draaien. Wie samen met Burgerwindcoöperatie West-Betuwe windmolens wil bouwen en dit initiatief wil steunen, kan lid te worden. En wil je profiteren van de molens door geld te lenen voor de bouw van de molens en hier rente op te ontvangen? Dit kan tot 15 oktober. Meer weten? Kom naar het LingeFilm FilmFoodFestival op 6 oktober in De Pluk. We zijn op het foodplein aanwezig om je alles over Betuwewind en het voedselbos te vertellen.