• Voorkant van Waar lopen de schapen?

Comeback van de herder beschreven in boek

21-08-2015, 18:20 | Lezersnieuws | Margo Vonk

In de schaapskooi in Bergen wordt op 26 augustus aanstaande het eerste exemplaar van het boek Waar lopen de schapen? aangeboden aan de herder Cor Adriaanse. Margo Vonk heeft in het boek de verhalen van moderne herders vastgelegd. De uitgave van het boek is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging voor Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN). In het eerste hoofdstuk staat Marijke Dirkson van Landschapsbeheer Rinnegom centraal; ten midden van haar schapen wordt het boek gepresenteerd.

Een boek over herders

Het thema van het boek Waar lopen de schapen? is het werken met schapen in natuurgebieden. De meeste mensen genieten enorm als ze tijdens hun wandeling een kudde schapen met een herder tegenkomen. Het geeft een gevoel van vrijheid en rust. Maar er wordt natuurlijk wel keihard gewerkt. Dankzij de schapen en de zorgvuldige begeleiding van de herder krijgt de natuur de kans om te herstellen van de ingrepen door de mens.

Met schapenbeheer breng je rust in de natuur

Beheerders van natuurgebieden wegen de kosten van het inzetten van schapen en een herder af tegen de kosten van loonwerkers of het inrasteren van grote grazers. Daarmee zou je toch hetzelfde kunnen bereiken voor minder geld? Dat is maar de vraag. Schapen brengen rust in natuurgebieden. Onderzoek wijst uit dat zelfs insecten en sprinkhanen profiteren van het begrazen met schapen in aaneengeschakelde natuurgebieden.

Verhalen in het boek

In het boek staan de verhalen van dertien verschillende herders. Hoe ze herder zijn geworden, wat ze belangrijk vinden, wat ze op een dag doen. Na elk interview staat ook een 'impressie', een verslag van het bezoek aan de herder. Deze verhalen zijn eerder verschenen op het blog van de schrijfster.