• Jeanine krijgt certificaat uitgereikt

    Eigen foto

Dementievriendelijke uitvaartzorg door Finesse uit Deil

03-02-2019, 14:22 | Lezersnieuws | Jeanine

Jeanine Tucker van Finesse Uitvaartbegeleiding uit Deil is trots dat ze zich Dementie Vriendelijke uitvaartverzorger mag noemen. Hiervoor heeft zij een 2-daagse cursus gevolgd bij DeMens Trainingen, die deze cursus in samenwerking met Alzheimer Nederland heeft ontwikkeld.

Het aantal personen met dementie stijgt in Nederland. Nu zijn het ongeveer 295000 mensen, in 2040 naar verwachting rond de 520000. Voor de gemeente West Betuwe berekende Alzheimer Nederland dat het van 800 naar ongeveer 2000 mensen zal gaan. Dat betekent dat bijna iedereen iemand kent met dementie. Een groot deel van deze mensen doet gewoon mee aan de samenleving en het is belangrijk voor hen om zolang mogelijk de regie over hun eigen leven te houden. Met een beetje hulp en begrip van anderen is dat ook mogelijk. Het initiatief “Samen dementievriendelijk” wil mensen bewust maken van de impact van deze ziekte zodat zij iets kunnen betekenen voor een persoon met dementie of de mantelzorger. 

Jeanine Tucker van Finesse wil ook meer voor deze mensen betekenen, ze krijgt in haar werk als uitvaartbegeleider regelmatig te maken met nabestaanden die deze ziekte hebben. Zij vindt het belangrijk dat deze mensen, samen met de rest van het gezin, op een goede manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Het vraagt specifieke kennis en aandacht van de uitvaartbegeleider. Er kunnen vragen komen zoals “Kan onze vader/moeder wel mee naar de condoleance, is dat niet te druk en verwarrend?”. In samenspraak met de familie zal er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn om de persoon met dementie te betrekken. Het kan zijn dat er een apart moment wordt gekozen om in kleine kring afscheid te nemen of dat er een rustige ruimte beschikbaar is waar deze persoon zich met een vertrouwd iemand kan terugtrekken. Zo wordt er bij iedere keuzemoment voorafgaand aan de uitvaart gekeken wat past bij de betrokken familie. 

Voor meer informatie over afscheid nemen en dementie kunt u bellen met Jeanine Tucker op  0345-228537 of contact opnemen via www.finesse-uitvaart.nl