• Uitleg over het koffiebranden

  Rita Boer Rookhuiszen
 • Het zag er allemaal heerlijk uit en smaakte ook uitstekend

  Rita Boer Rookhuiszen
 • Het koffiebranden trok veel bekijks

  Rita Boer Rookhuiszen
 • Het elkaar ontmoeten was goed geslaagd

  Rita Boer Rookhuiszen

Druk bezochte Eritrese Meet & Eat

13-02-2018, 11:55 | Lezersnieuws |

Maar liefst zestig mensen schoven donderdagavond 8 februari aan bij de speciale Eritrese Meet & Eat in De Pluk. De Eritrese Selam Senay was samen met vier vriendinnen de hele dag in de weer geweest om de gasten van Meet & Eat te kunnen voorzien van heerlijke Eritrese gerechten. Met als sluitstuk vers gezette Eritrese koffie van ter plekke gebrande verse koffiebonen.

Het was de tweede keer dat deelnemers van de Meet & Eat kennismaakten met de kookkunsten van een nieuwe bevolkingsgroep in Geldermalsen. Dankzij de samenwerking met de Stichting Integreren doe je Samen! hadden eerder al Syrische vluchtelingen, die vanuit hun door oorlog geteisterde land een veilige plek in Geldermalsen en omgeving vonden, voor een bijzondere maaltijd gezorgd.  Voordat de maaltijd begon vertelde Selam over haar thuisland en de reden van de vlucht van haarzelf en vele jonge landgenoten naar Nederland. Waar zij, in tegenstelling tot in Eritrea, in vrijheid kan leven.

Eten verbindt, zo bleek maar weer, en de Eritrese koks stalen de show. Met de heerlijke gerechten, de traditionele kleding waarin zij zich voor de gelegenheid hadden gehuld en met het op traditionele wijze zetten van de koffie. Bij het branden van de koffiebonen, buiten op het terras van de Pluk, kwamen velen ondanks de gure wind belangstellend kijken. Als het elkaar verstaan een beetje moeilijk gaat blijkt dat door bijvoorbeeld afbeeldingen te zoeken via internet op de telefoon toch heel veel duidelijk te maken te is.

Meet & Eat @DePLuk ontstond naar aanleiding vin het 1-jarig bestaan van De Pluk. Er bleken namelijk aardig wat alleenstaanden te zijn in Geldermalsen en omstreken die graag af en toe onder het genot van een simpele, doch smakelijke maaltijd nieuwe mensen willen leren kennen. De initiatiefnemers Cor en Francine zorgen als vrijwilligers zo eens in de zes weken voor de maaltijd. De ene keer een traditionele maaltijd van groente, aardappelen en vlees, dan weer een goed gevulde maaltijdsoep of stamppot of een exotisch gerecht. De eerstvolgende maaltijd staat gepland op donderdag 29 maart. Inloop vanaf 18.00 uur. Aan tafel 18.30 uur. Kosten €14,50 per maaltijd, inclusief een drankje. Aanmelden? Ga naar www.depluk.nl/aanmelden