• De poster van de documentaire De dag van de tornado's

    Michel Brands

DVD documentaire De dag van de tornado's uit

14-01-2018, 11:40 | Lezersnieuws | Michel Brands

DVD van documentaire verkrijgbaar in Tricht en in Geldermalsen

De dag van de tornado's herbergt 'aangrijpende verhalen'

TRICHT

De documentaire De dag van de tornado's is in de laatste week van 2017 op DVD uitgekomen. De documentaire gaat over de zware windhozen van zondagmiddag 25 juni 1967, die ook huishielden in Nieuwaal, in Deil en vooral ook in Tricht.

In de ruim anderhalf uur durende Ddvdt's vertellen meer dan 25 getuigen-, getroffenen en/of nabestaanden over de tornado's die hun leven van het ene op andere moment veranderde. In het Belgische Oostmalle vielen bij de eerste tornado eerst bijna 100 gewonden en als door een wonder geen doden. In het Brabantse Ulicoten werden een paar boerderijen zwaar beschadigd. De (tweede) tornado trok vervolgens richting Chaam en vernielde eerst wegrestaurant Klein Amerika en trok daarna met vernietigende kracht over de toen nog jonge camping Klein Paradijs, waar twee doden te betreuren vielen. 

,,Vooral het verhaal van de toen nog jonge Rotterdammer Peet van Ettekoven is indrukwekkend,'' zegt journalist, stormchaser en documentairemaker Michel Brands uit De Bilt. ,,Zijn oom overleed op de camping bij het zien van de tornado aan een hartstilstand, hij werd zelf 300 meter weggeslingerd en bewusteloos gevonden naast een dode koe en zijn broer redde ondertussen het eenjarige zoontje van de campingeigenaar van een wisse dood. 'Dat grote contrast zal ik nooit meer vergeten', zegt Van Ettekoven.'' De interviews worden vergezeld van historische foto's- en filmbeelden en maker Brands is voor de docu tevens met een helicopter over de trajecten gevlogen.

In het laatste deel van De dag van de tornado's uitgebreid aandacht voor de derde en meest beruchte tornado van die gitzwarte weerdag: de 'Tornado van Tricht'. Die begon iets ten zuiden van Nieuwaal en zette vervolgens via het verkeersplein in Deil en het zuidoostelijk deel van Deil koers richting Tricht, waar vijf doden vielen en tientallen gewonden. Nieuwbouwwijk Rodenburg werd grotendeels vernield. ,,Wat er in Tricht is gebeurd is bijna niet voor te stellen'', aldus Brands. ,,De getroffen mensen in Tricht konden daar ook niet of nauwelijks omgaan, want er werd in die tijd gewoonweg niet over gepraat. Dat zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen.''

De dag van de tornado's ging in juni 2017 in première en is nu ook uit op DVD. De DVD is voor 10 euro te verkrijgen in Dorpshuis Tricht, bij de Bruna in Geldermalsen of via michelbrands@hotmail.com.