• Kees Vreugdenhil

    Liesbeth Wattimuri

Het verouderende brein is zo slecht nog niet.

20-11-2017, 11:10 | Lezersnieuws | Historisch cultureel centrum Stichting Kerk Heesselt

Wie kent niet de situatie dat je boven aan de trap staat en vergeten bent wat je ook wilde pakken? Of wie je nou ook weer vertelde dat de kleindochter van je oude buurvrouw een drieling kreeg?

Zondagmiddag hield dr Kees Vreugdenhil de volle kerk in Heesselt voor dat we ons daar helemaal geen zorgen over hoeven te maken. Zelfs als je soms vergeet welke dag het is, is dat nog geen teken van dementie. In zijn lezing 'Het ouder wordende brein', georganiseerd door de Stichting Kerk Heesselt, zette dr Vreugdenhil op gedegen maar toch vrolijke manier uiteen hoe het werkt onder ons schedeldak. Hoe tientallen miljarden neuronen 24 uur per dag, zeven dagen in de week zwakke stroompjes rond schieten en hoe energie de basis is van alles. Die energie neemt af naarmate we ouder worden en dat heeft tot gevolg dat ons korte termijn geheugen minder 'voedsel' krijgt en trager werkt. Daarnaast neemt het hersenvocht af, en de doorbloeding. En ook worden stofjes als dopamine, waar we een goed gevoel van krijgen, minder werkzaam. Goed eten, blijven bewegen en gewoon rusten als je moe bent, is Vreugdenhils advies. En blijf nieuwe dingen leren, uitdagingen aangaan. Zoals vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.

Ouder worden gaat samen met een trager werkend brein maar volgens dr Vreugdenhil hebben 60+ers ook veel vóór op de jongere mens. Ze hebben een grotere woordenschat en veel levenswijsheid, ze hebben meer geduld om moeilijke beslissingen te nemen, kunnen beter tegen stress en zijn vaak milder geworden door het leven. De toehoorders - de jongste achter in de veertig en de oudste tegen de negentig -, haalden opgelucht adem.

De 'oudere breinen' die zondagmiddag in de kerk van Heesselt aanwezig waren, hebben zéker hard gewerkt. Het drankje na de lezing was daarom welverdiend.