Hooligans! En nu?

02-01-2016, 17:11 | Lezersnieuws | Piet Jan den Dikken

Hooligans in ons dorp! Hooligans die de ruiten ingooien van ons gemeentehuis, die onze volksvertegenwoordigers opjagen en uit het gemeentehuis verdrijven. Hooligans die lokale politici, politie-agenten en ME-ers bekogelen met stenen, vuurwerk en bierblikken.

En nu? Als hooligans een tribune vernielen tijdens een wedstrijd, krijgt hun club dan een doelpunt extra, om ze te kalmeren? Nee, hun club krijgt juist puntenaftrek! Als een sportwedstrijd vanwege rellen moet worden gestaakt, wordt hij dan niet meer uitgespeeld? Jawel, en eventueel zonder publiek!

In Geldermalsen lijken hooligans beloond te worden: vijf dagen na de AZC-rellen kwam onze gemeenteraad 'in ballingschap' bij elkaar, in Vianen. College en raad deelden na afloop mee dat het AZC-plan van tafel is. Ze straalden uit dat er geen andere keuze mogelijk was: 'we hebben eerst rust nodig, daarna gaan we alsnog met de inwoners in gesprek over een eventueel AZC'.

Terecht dat College en gemeenteraad nu angst kennen: persoonlijke bedreigingen zijn verschrikkelijk. Maar op deze manier buigen voor relschoppers had koste wat het kost voorkomen moeten worden! Jullie eerste taak is het handhaven van de wet: er gelden regels en wie zich daar niet aan houdt, krijgt straf. Jullie zijn de scheidsrechter in de sportwedstrijd. Scheidsrechters die overtreders hun zin geven, zijn hun gezag kwijt. Hét statement had kunnen zijn: we laten het restant van die verstoorde raadsvergadering hoe dan ook 'uitspelen'! Dat zou wat kosten, zeker. Maar er zijn 'wapens' genoeg: gebiedsverboden, vertonen van foto's van gezochte personen op Opsporing Verzocht, een cordon van ME om het gemeentehuis tijdens nieuwe raadsvergaderingen, de komst van ministers of de premier naar het dorp, informatie-avonden, al zijn het er tien. Onverantwoord? Democratie mag wat kosten!

Laat alsnog aan jullie inwoners zien 'wij vechten juist nu voor onze lokale democratie'. Dat wordt heel lastig, want ook bij nieuwe AZC-plannen zullen hooligans vooraan staan. Hopelijk verrassen jullie de inwoners alsnog: 26 januari is de eerstvolgende raadsvergadering. Gemeenteraad en College, neem alsjeblieft, voordat je verder praat, een besluit: buig NOOIT MEER voor relschoppers. Laat jullie inwoners zien dat je stevig in je schoenen staat en durf, ook na dit geweld, te strijden voor je principes. Voor nieuw respect voor elkaar en voor jullie gezag als volksvertegenwoordigers!

Piet Jan den Dikken