• Opening Fake Maps

    GeoFort

Kleinkinderen bekende Nederlandse cartograaf openen nieuwe tentoonstelling Fake Maps

01-07-2019, 10:55 | Lezersnieuws | Dieuwke

De opening van de tentoonstelling Fake Maps is zondag succesvol verlopen. Prof. Dr. F.J. Ormeling gaf een humoristische lezing over de manier waarop kaarten de werkelijkheid kunnen weergeven. Of juist enorm kunnen vertekenen! De kleinkinderen van de bekende Nederlandse cartograaf openden de nieuwe tentoonstelling Fake Maps.

Verder gaf cartografe Winifred Broeder een leuke workshop waarbij bezoekers meer leerde over kleurgebruik in kaarten en legenda’s. Zowel de kinderen als ouders gingen zelf actief aan de slag om hun eigen fantasiekaart te maken. In de prijzen viel een kaart, waarin een jonge ski-fan een berg in Bunnik had bedacht ter hoogte van de mount Everest. De kleindochter van Ormeling had een prachtige kaart gemaakt, waarbij heel duidelijk alle wegen haar niet naar Rome, maar naar opa Ormeling leidden. 

Tentoonstelling Fake Maps
De nieuwe tentoonstelling Fake Maps draait om hoe kaarten kunnen liegen en bedriegen. Immers: alle kaartenmakers liegen. Dat kan niet anders, want elke kaart is een verkleining van de werkelijkheid. Je moet dus dingen weglaten en verplaatsen om het passend te krijgen. Soms wordt een kaart expres ingezet om fake news te verspreiden. In de nieuwe tentoonstelling ga je twijfelen aan wat nu de waarheid is.