• Station Geldermalsen in Minecraft

  • Station Geldermalsen in Minecraft

Lancering GeoCraftNL: heel Nederland in Minecraft

02-10-2015, 08:30 | Lezersnieuws | GeoFort

Op zaterdag 3 oktober a.s. tijdens het Weekend van de Wetenschap lanceert GeoFort samen met haar partners Geodan, Vrije Universiteit, Rijkswaterstaat, Kadaster, CycloMedia en het Jaar van de ruimte het project GeoCraftNL. In GeoCraftNL wordt heel Nederland nagebouwd in Minecraft. Vanaf dan kunnen kinderen hun eigen huis, school, sportterrein of favoriete attractie in het virtuele Nederland gaan bouwen. In het kader van het Jaar van de Ruimte starten er ook pilots voor het basis en voortgezet onderwijs met inzet van Minecraft. Zo bouwen leerlingen aan de toekomst van Nederland. Aan het einde van het jaar worden de resultaten hiervan gepresenteerd aan Minister Schultz.

Ruwe geo-data

Bij de lancering van GeoCraftNL zijn alle huizen en gebouwen in Nederland ingelezen in Minecraft op basis van digitale gegevens van het Kadaster en Rijkswaterstaat. Deze 3D gebouwen zien er allemaal grijs uit. Het is nu aan kinderen de taak om deze gebouwen verder te verfraaien. Per provincie is er al vast een voorbeeldgebouw gemaakt, zoals de Dam in Amsterdam, de Martinitoren in Groningen en een groot hotel in Veenendaal. Naast gebouwen bevat de virtuele Minecraftversie van Nederland ook straten, waterpartijen, heuvels en bomen. Het geo-ICT bedrijf Geodan heeft maanden gewerkt aan het omvormen van de grote 3D datasets tot een Minecraft Nederland. Ook was het een opgave om een beheersomgeving te creëren, zodat heel veel mensen tegelijkertijd aan GeoCraftNL kunnen bouwen.

Kinderen zijn de burgemeesters en commissarissen van de Koning

In aanloop naar de lancering van GeoCraftNL hebben honderden kinderen meegedaan aan de GeoFortwedstrijd "Bouw het mooiste gebouw in je gemeente". De makers van de mooiste bouwwerken zijn geselecteerd om burgemeesters of commissaris van de Koning te worden. Zij hebben als taak om de regie te houden op een goed verloop van het bouwproces. Net zoals bestuurlijk Nederland zal ook het virtuele Nederland dus bestuurd worden door burgemeesters en commissarissen van de Koning, maar dan alles door de kinderen zelf. Het koningshuis van GeoCraft is gevestigd te GeoFort en bestaat uit een tweetal koningszonen (15 en 18 jaar) die zorgen voor de inrichting van de server, de organisatie van de wedstrijden, de ontwikkeling van lesprogramma's en de communicatie.