• LekArt-bestuursleden Rosita Setz en Jo-lan van Leeuwen

    Huub van Beurden

LekArt Lezingenreeks Gedeelde Grond: vier woensdagavonden, vier bevlogen sprekers

10-07-2016, 22:40 | Lezersnieuws | Rosita Setz

In aanloop naar het LekArt festival 2016 brengt LekArt vier inspirerende sprekers samen en is een unieke lezingenreeks samengesteld n.a.v. het thema 'Gedeelde Grond'. Het bestuur van LekArt is trots dat zij deze bijzondere gasten naar Culemborg hebben weten te halen.

Op de woensdagen 31 augustus, 7 september, 14 september en 21 september organiseert LekArt in samenwerking met de Gelderlandfabriek lezingen over de verschillende landschappen om ons heen en de functie daarvan. De vier sprekers gaan in op de voor hun onderliggende betekenis van het landschap. De sprekers zijn Birgit Dulski, Chris de Stoop, Frank Kresin en Arita Baaijens.

Birgit Dulski, van huis uit architect gespecialiseerd in duurzaamheid en historische gebouwen en zelf wonend in Culemborg, trapt op 31 augustus af. Volgens haar heeft ieder gebouw een eigen 'sound-track'. Thema van haar lezing is dan ook: 'Architectuur van de zintuigen'.

Op 7 september is Chris de Stoop, Vlaams schrijver en journalist, te gast. De Stoop schreef onlangs het aangrijpende boek 'Dit is mijn hof'. Een boek dat gaat over de teloorgang van het boerenland en het verdwijnen van plekken met een betekenis. Hij verbaast zich over de nieuw ontworpen natuurgebieden.

Frank Kresin van Waag Society, een broedplaats voor innovatie, spreekt op 14 september over de ontwikkeling en verbanden tussen alle initiatieven die vanuit de samenleving ontstaan. Hoe veranderen initiatieven als fablab's, wikispeed, thinginverse, safecast, crowdfunding ons culturele en sociale landschap?

Op 21 september sluit Arita Baaijens de reeks. Baaijens is biologe, schrijfster en bovenal ontdekkingsreizigster. Begin dit jaar verscheen haar boek 'Zoektocht naar het paradijs', waarin zij schrijft over haar trektocht door het Altaj-gebergte in Centraal Azië. Ze raakt geïntrigeerd door het geloof van lokale bewoners in bezielde natuur en komt in conflict met de wetenschapper in zichzelf.

Nadat de lezingenreeks rond was, bleken de beide boeken 'Dit is mijn hof' en 'Zoektocht naar het paradijs' op de longlist van de Jan Wolkersprijs te staan. LekArt-bestuursleden Rosita Setz (voorzitter) en Jo-lan van Leeuwen (secretaris) vertrouwen er dan ook op dat deze lezingenreeks veel bezoekers zal trekken van binnen en buiten Culemborg.

Geïnteresseerd geraakt in één of meerdere van de onderwerpen uit deze LekArt Lezingenreeks? Voor meer informatie: https://www.lekart.nl/lekart-lezingenreeks/.