• Alois Tetelepta (r), in het gezelschap van Keiko Ogura (m) en Tomoko Watanabe.

    Alois Tetelepta

Lokale aikidoleraar geëerd in Japan voor vredesactiviteiten

12-01-2018, 11:10 | Lezersnieuws | Jeroen Rooders

In Japan is onlangs de Tielse aikidoleraar Alois Tetelepta geëerd voor zijn rol die hij heeft gespeeld in het ondersteunen van de vredesorganisatie Hiroshima Interpreters for Peace (HIP). Deze organisatie maakt deel uit van ICAN, een internationaal samenwerkingsverband van ngo's die streven naar de afbouw van het wereldwijde kernarsenaal. ICAN heeft in oktober 2017 de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor hun werk om nucleaire wapens te verbannen uit onze wereld.

Aikido wordt gezien als de krijgskunst van de vrede. Elk jaar maakt Alois Tetelepta een reis naar Japan om aikidolessen te volgen van Japanse grootmeesters. Daarbij bezoekt hij ook diverse tempels in verschillende steden om inspiratie op te doen. Tijdens één van zijn reizen is hij in contact gekomen met Keiko Ogura, ambassadrice van HIP. Zij is een van de weinige overlevenden van de atoombom die in 1945 werd geworpen op Hiroshima. Indertijd was zij 8 jaar waardoor ze zich alles nog goed kan herinneren. Sinds 1984 leidt mevrouw Ogura de organisatie HIP en reist ze over de wereld om haar verhaal in het belang van de vrede te vertellen. Na hun eerste ontmoeting is Tetelepta betrokken gebleven bij Keiko Ogura en haar organisatie. Zo heeft hij boeken over de ramp in Hiroshima vertaald, presentaties en lezingen verzorgd en Keiko Ogura begeleid tijdens reizen naar ondermeer Amerika.

Deze belangeloze inzet was voor mevrouw Ogura en haar organisatie reden om sensei Tetelepta te eren en bedanken. Tijdens een speciale bijeenkomst in Hiroshima werd hij in het zonnetje gezet en kreeg hij als dank een replica van de Nobelpenning uitgereikt. Momenteel verblijft sensei Tetelepta nog in Japan waarna hij zal terugkeren naar Nederland om zijn aikidoscholen in Tiel, Culemborg, Geldermalsen en Lienden te leiden en zijn vredeswerk voort te zetten.