• v.l.n.r: Gerlach Velthoven en Gerwin Verschuur van Betuwestroom, Peter den Biesen en Loek Otter van Huismerk Energie.

    Hans Adams

Nieuw coöperatief energiebedrijf in Rivierenland: Betuwestroom

08-10-2016, 16:20 | Lezersnieuws | Gerlach Velthoven

Betuwestroom is een initiatief van de samenwerkende energiecoöperaties uit Rivierenland, verenigd in Coöperatief Energie Dienstenbedrijf Rivierenland. Doel is om zo veel mogelijk duurzame energie in de regio op te wekken en lokaal te gebruiken. Onder de naam Betuwestroom zijn zij een samenwerking aangegaan met Huismerk Energie in Nijmegen die over alle vergunningen beschikt.

Peter den Biesen van Huismerk Energie: 'Wij zijn Huismerk Energie in 2012 begonnen om het lokaal verhandelen van duurzame energie mogelijk te maken, mooi dat Betuwestroom dat nu in Rivierenland oppakt'.

Waarom is het belangrijk om lokale duurzame energie te gebruiken? Gerlach Velthoven van Betuwestroom: 'Fossiele energie is eindig en het leidt tot klimaatverandering en tot conflicten. We kunnen nu al van fossiele energie af door duurzame bronnen zoals wind, zon en water te benutten. Die bronnen zijn lokaal beschikbaar en kunnen door de lokale gemeenschap worden ontwikkeld, beheerd en gebruikt. Bron en gebruik liggen dan dicht bij elkaar, en dat verlaagt de kosten van energie. Door het in coöperatief verband te doen, is de gemeenschap ook zelf eigenaar van de energievoorziening, en blijven de opbrengsten van energie in het gebied. '

De ontwikkeling in Rivierenland past bij de ontwikkeling van de afgelopen jaren. In Geldermalsen en Culemborg zijn al enkele jaren bloeiende coöperaties en het afgelopen jaren zijn nog 6 nieuwe coöperaties opgericht. Zij werken aan energiebesparing middel Het Nieuwe Wonen en aan de ontwikkeling van twee windparken. Diverse collectieve zonnedaken zijn in voorbereiding. Eerder dit jaar werd al een grote Europese subsidie verkregen om samen met Liander experimenten te doen met het lokaal beheren van het netwerk. Dit kan grote investeringen in de toekomst voorkomen.

Betuwestroom zal starten met het verkopen van stroom uit Windpark Nijmegen-Betuwe dat nu gebouwd wordt langs de A15 en zal dat later uitbreiden naar Betuwse zon- en windprojecten. Betuwestroom verkoop ook CO2 gecompenseerd gas. Men kan nu al overstappen naar Betuwestroom via Betuwestroom.nl

Op een bijeenkomst van de lokale coöperaties is op 29 oktober in Culemborg het contract getekend.