• Saskia Giorgini brengt complet Chopin-programma.

Prachtige hervatting van concertserie Stroomhuis

21-09-2015, 09:00 | Lezersnieuws | Wim Schoutendorp

Een volle theaterzaal, tot de laatste stoel bezet en vol enthousiasme voor de virtuoze pianiste Saskia Giorgini. Een compleet programma met alleen nocturnes, études en polonaises van Frédéric Chopin bracht ze zondagmiddag 20 september in Stroomhuis Neerijnen ten gehore.

Met dit magistrale piano-concert is 'Rivierenland Klassiek' - de concertserie van Stroomhuis Neerijnen -- na de zomeronderbreking weer prachtig hervat. Zelden iemand zo gevoelig en krachtig Chopin zien en horen vertolken. Maar Giorgini bereidt zich met concerten als deze ook voor op haar deelname aan het prestigieuze Chopinconcours eind deze maand in Warschau, licht ze toe. Eerder was ze al te bewonderen bij grote festivals als in Venetië, Milaan en Palermo.

In deze al weer zesde aflevering van Rivierenland Klassiek - elke derde zondagmiddag van de maand - treden in Stroomhuis steeds vooraanstaande jonge musici op die hard werken aan hun carrière. Deze keer was het dus de beurt aan Saskia Giorgini, dochter van een Italiaanse vader en Limburgse moeder. Aan de concertserie op de zondagmiddagen is een wedstrijd verbonden. De musici die naar het oordeel van het publiek het hoogste scoren, gaan naar de finale op 15 november.

Naast uitmuntend pianiste blijkt Saskia Giorgini ook een vlotte babbelaar die op soepele en makkelijke wijze over zichzelf vertelt. Met name dat ze 'niet monogaam' is wat betreft haar keuze voor Chopin of Liszt. Nu was ze erg geconcentreerd op Chopin, maar miste ze Liszt. Ze kreeg vanuit het publiek veel lof op haar spel en voor de wijze waarop ze Chopin neerzet. Het zou niet verbazen als Giorgini op 15 november als winnares van deze reeks uit de bus komt.

In de zogenoemde Prelude van het concert speelde de 14-jarige Victor Su, leerling aan het Haags conservatorium. Schitterend vertolkte hij partita 2 allemanda van Bach en daarna werken van Schumann en Beethoven. Sommigen vroegen zich af of hij niet het hoofdprogramma was. Veel lof dus ook voor deze jonge pianist. Prima presentatie ook van Isaure Vorstman, die ooit eerder zelf in Stroomhuis als pianist optrad in de prelude van een concert.

De volgende aflevering van Rivierenland Klassiek is op zondagmiddag 18 oktober. Dan treedt de Eindhovense pianiste Sharon Niessen in Stroomhuis op, met werken van Beethoven, Rachmaninov en Schumann.