• Het team van de HartenInn: v.l.n.r. Karam, Regina, Connie, Lisanne, Carla

    Jolijn Bosch
  • Amar en Karam in de keuken

    Carla Verbruggen
  • Karam en Amar in de keuken

    Carla Verbruggen

Syrische dromen geserveerd in sociaal restaurant

27-03-2018, 13:01 | Lezersnieuws | Jolijn

Syrische koks Amar (47) en Karam (25) zijn na een lange weg nu terecht gekomen in sociaal restaurant HartenInn waar ze elk weekend een menu uit het Midden-Oosten verzorgen. In de HartenInn durven ze weer een beetje te dromen over een nieuwe toekomst.

Het is nog rustig in de HartenInn. Karam is in de keuken bezig met de voorbereidingen voor de lunch. Aram komt later vandaag om het diner voor te bereiden. Twee tafeltjes zijn bezet met dames die bijkletsen met een kopje koffie. De sfeer is ontspannen en op de achtergrond zingt de radio over liefde en dromen.

“Ruim vijf jaar geleden vluchtte ik weg uit Syrië”, vertelt Karam. Hij kwam terecht in Libanon waar hij een koksopleiding volgde en succesvol afrondde. Helaas mocht hij niet in Libanon blijven. “Ik kreeg geen verblijfsvergunning, dus ik moest het land uit. Via Griekenland en Duitsland ben ik toen in Nederland terecht gekomen”. Na wat omzwervingen, kwam Karam in Beesd terecht. Vluchtelingenwerk Geldermalsen koppelde hem aan Sociaal Restaurant HartenInn. “Ik voelde me hier in het restaurant gelijk thuis”, vertelt Karam. “In de HartenInn zijn de mensen heel lief. Ik hoop dat ik hier mag blijven”. Voor de toekomst heeft hij verder geen dromen: “Alles is kapot. Ik wil gewoon een nieuw leven en hier werken”.

“Ik vind het hartstikke leuk om met deze mensen samen te werken”, vertelt Carla die het sociale restaurant runt. Samen met Karam is ze bezig met het samenstellen van de kaart. Ze discussiëren over sausjes en kruiden. “Als het gaat om de gerechten, loop ik soms tegen de cultuurverschillen aan”, zegt ze lachend. “Maar ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. Het is mooi om te zien hoe de mensen hier boven zichzelf uitgetild worden en nieuwe talenten ontdekken. Je ziet ze helemaal groeien. Ik hoop dat ze uiteindelijk dankzij de HartenInn een kans krijgen op de arbeidsmarkt.”

Sociaal restaurant de HartenInn is gevestigd aan de Rijksstraatweg 17 in Geldermalsen en open van dinsdag t/m donderdag van 10.00 – 16.30 uur. Op vrijdag en zaterdag is het restaurant geopend van 10.00 tot 21.00 uur en kunt u de kwaliteiten van de Syrische koks proeven. Ondertussen werkt Carla aan een wereldse menukaart.  Kijk voor meer informatie op www.harteninn.nl