• Theatersport: lachen en leren tegelijk

    Jan Wasmus

Taal en theater in Theatersport Bootcamp

16-07-2019, 12:01 | Lezersnieuws | Dinie

Voor wie in de tweede week van de zomervakantie – van 29 juli tot en met 2 augustus – nog niet op vakantie is, maar wel iets leuks wil doen, organiseert Gewoon Taal in Geldermalsen een ‘bootcamp’ theatersport. In vijf dagdelen kun je kennismaken met theatersport en improvisatietheater. In de ochtenden spelen de jongste deelnemers (van 10 tot en met 12 jaar), in de middag de jongeren (van 13 tot en met 16 jaar) en in de avond de volwassenen (van 17 jaar en ouder). Tijdens de Theatersport Bootcamp spelen de deelnemers  verschillende theatersportspellen, maar ook veel andere improvisatiespellen en taaltheaterspellen. Dat wordt dus lachen en leren tegelijkertijd.

Theatersport heeft vandaag de dag vooral de betekenis van kort, komisch improvisatiespel: de vorm waarin het onder invloed van tv-programma’s als De lama’s populair is geworden. Toch bestaat improvisatietheater al heel lang. Al bij de Italiaanse Commedia dell’arte in de zestiende en zeventiende eeuw was er een vaste groep personages dat tijdens het spel vrij improviseerde op de grote verhaallijnen uit een kort script. Ook tegenwoordig improviseren theatersportspelers op basis van een vooraf afgesproken spelstructuur hun spelen, maar een belangrijk extra element is daarbij de inbreng van suggesties door het publiek. Hierdoor ontstaan vaak de meest hilarische situaties en wordt tegelijkertijd het plezier van de toeschouwers tot het maximale vergroot. Hoewel theatersport een wedstrijdelement in zich heeft, is het competitieve element vooral bedoeld om het publiek te amuseren. Tussen spelers werkt het idee van competitie juist averechts voor de kwaliteit van de improvisatie. Spelers zullen in goede improvisatiespelen elkaar eerder regelmatig te hulp schieten om scènes te verrijken of te redden, dan dat ze elkaar zullen tegenwerken.

De taaldocent van Gewoon Taal is al jaren actief als schrijver/regisseur van Toneelgroep T-jater uit Geldermalsen en weet tijdens haar toneelrepetities elke keer weer te verrassen met leuke improvisatie- en taalspelopdrachten. Ze heeft een grote passie voor theater en verhalen en ziet theatersport als een geweldig middel voor spelers om op een ontspannen en speelse manier aan zelfvertrouwen en taalvaardigheid te winnen.

De bootcamp vindt plaats in Geldermalsen. Er is voldoende mogelijkheid om even naar buiten te gaan. Dat is wel zo lekker, zeker wanneer het zomers weer is. Opgeven en vragen stellen kan tot vrijdag 26 juli, via info@gewoontaal.nl of 06-14 64 60 82.