Vitens heeft water op het hoofd

20-06-2018, 18:06 | Lezersnieuws | Aangeleverd website

de vervuiling welke in het water van Geldermalsen en omgeving is aangetroffen is door Viten, de water leverancier, op wel zeer merkwaardige wijze bekend gesteld.

personeel van verpleeghuis Ravestein in Geldermalsen wist zondagavond 17-6 al wat er aan de hand was, op de Hogge Hoeven kregen wij pas op maandag avond een schriftelijk bericht terwijl een aantal bewoners van de van Utenhove weg helamaal geen bericht hebben gekregen van de vervuiling welke in het drinkwater was aangetroffen.

Daarnaast heeft de jachthaven in het centrum van Geldermalsen ook geen enkel bericht ontvangen en dat terwijl hier bezoekende schepen soms zomaar 100 liter water in hun drinkwatertanks laten lopen voor gebruik onderweg. het water in deze tanks wordt in het algemeen warmer dan water wat uit leidingen in de grond komt, dus het risico van een versnelde groei van bacterieën is zeer wel aanwezig.

volgens de wet moet de watersport vereniging minimaal 2 maal per jaar het water laten testen op aanwezigheid van ziekteverwekkers zoals de legionella bacterie. Vitens is daarbij de toezichthouder.

de watersport vereniging kwijt zich netjes van die taak en neemt haar verantwoordelijkheid, maar hoe staat het met de verantwoordelijkheid van Vitens ?

vanuit de jachthaven is een klacht ingedient bij Vitens, maar dat de communicatie bij deze besmetting niet goed is gelopen, dat lijkt mij wel duidelijk.

Vitens zou ik willen adviseren een kijkje te nemen bij Brabant water, daar wordt op meer dan correcte wijze omgegaan met dergelijke zaken tot en met het op huisadres afleveren van drinkwater in zakken door brabant water. misschien een leer-momentje ?

 

P. Vastenhout,

voorzitter wsv achter 't veer