• Leden van JCI Lek en Linge

    Iris Spaink

Wereldwijde schoonmaakactie ook in Geldermalsen

06-09-2018, 10:40 | Lezersnieuws | Muri

Op zaterdag 15 september 2018 is het World Cleanup Day: een krachtige 'groene golf' van opruimacties die in Nieuw-Zeeland begint en 36 uur later eindigt in Hawaii. Wereldwijd gaan miljoenen mensen in 150 landen de straat op om afval op te ruimen. JCI Lek en Linge gaat zwerfafval opruimen in Geldermalsen.

Janine Broekman, lid van JCI Lek en Linge, hoorde over dit wereldwijde evenement. "Hier kunnen wij als lokale JCI ook aan bijdragen!", was haar enthousiaste reactie. Zij trommelt nu leden, en andere vrijwilligers die graag aan de actie bijdragen, op om te helpen.  

Programma:

9.30 ontvangst met koffie/thee op gemeentewerf Geldermalsen (Rijnstraat 20)

9.50 kickoff met wethouder Ronald van Meygaarden

10.00 start opruimactie

12.00 terugkomst op de gemeentewerf, met hapjes en drankjes voor deelnemers

12.30 afsluiting, inzichtelijk maken totaal verzameld afval.

Zwerfafval wordt via prikstokken verzameld. De materialen zoals prikstokken worden beschikbaar gesteld door gemeente Geldermalsen. Er is een centrale afsluiting, waarbij we met elkaar inzichtelijk maken wat we hebben ingezameld. Bij deze afsluiting wordt een hapje en drankje verzorgd door gemeente Geldermalsen.

Alle hulp is welkom! Iedereen die wil helpen kan zich aanmelden via janine.broekman@jcilekenlinge.nl. De Zwerfafvalbrigade zal die ochtend ook aanwezig zijn om te helpen inzamelen.

JCI Lek en Linge

JCI staat voor Junior Chamber International. Het is een internationaal netwerk voor persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en ondernemende mensen tussen de 18 en 40 jaar oud. De missie van de organisatie is het aanzetten van jonge mensen tot "positieve veranderingen". In regio Geldermalsen/Culemborg heet de lokale vereniging JCI Lek en Linge.

World Cleanup Day

World Cleanup Day is een wereld veranderend idee met een bescheiden oorsprong. Het idee ontstond in Estland uit een spontaan nationaal initiatief in 2008, toen 4% van de bevolking samenkwam om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Het succes van deze actie verspreidde zich over de hele wereld. Op 15 september komen vrijwilligers in 150 landen samen om de wereld van afval te ontdoen. In Nederland worden er door de Plastic Soup Foundation en JCI Nederland tientallen lokale acties opgezet.