• Het winterwonderland van Dirk van Lit

  Ellen Beringen
 • Het winterwonderland van Dirk van Lit

  Ellen Beringen
 • Het winterwonderland van Dirk van Lit

  Ellen Beringen
 • Dirk’s laatste toevoeging is een echt draaiende draaimolen.

  Ellen Beringen

Winterwonderland te bewonderen in Deil

06-12-2017, 16:11 | Lezersnieuws | Ellen Beringen

Menig inwoner van Deil heeft er al naar uitgekeken, en vanaf vandaag is het weer twee maanden te bewonderen aan de Schoresteynstraat; het winterwonderland van Dirk van Lit.

Meer dan 200 objecten en figuurtjes, tientallen lichtjes en een winters landschap geschilderd door Dirk's dorpsgenoot, kunstschilder Hans Beringen vormen samen een sprookjesachtig decor. Al tien jaar lang bouwt Dirk het miniatuurstadje aan de zijkant van zijn woning weer op. Dit jaar met wat tegenzin wegens het verdriet rondom het recente overlijden van zijn vrouw. Toch begon Dirk in oktober opnieuw aan zijn jaarlijkse traktatie voor de buurt. Vooral 's avonds wanneer het winterwonderland, net als het huis van Dirk, uitbundig met kerstdecoratie verlicht is heeft het schouwspel veel bekijks.

"Het begon met een paar eigengemaakte miniatuurhuisjes", vertelt Dirk. " Daar kwam een oliebollenhuisje bij en toen was het hek van de dam. Elk jaar werd het groter." Dirk's laatste toevoeging is een echt draaiende draaimolen, eigenhandig gerestaureerd met een magnetronmotor. Het dorpje is dag en nacht open, maar rottigheid is nog nooit uitgehaald. "Met Oud & Nieuw komt de jongste jeugd kijken en is er iets te drinken. Ik hou de mensen graag te vriend. Dat is de reden dat het dorpje er dit jaar toch weer staat", vertelt de gepensioneerde Dirk. " Mijn vrouw zou zeggen: 'De kleinkinderen zijn trots dat opa dit heeft gemaakt.'"