• Wilfred van Driel (fruitteler in Geldermalsen), Hilde Engels (bestuurder De Fruitmotor), Bert den Haan (fruitteler in Kerk-Avezaath) en Henri Holster (bestuurder De Fruitmotor).

    Nico Alsemgeest

De Fruitmotor 5e in Duurzame 100

13-10-2019, 19:10 | Lezersnieuws |

De Betuwse coöperatie De Fruitmotor is bekroond met een 5e plek in de Duurzame100 van Trouw, een nationale erkenning voor het werk in de regio.

De Duurzame100 is een begrip in Nederland. Het dagblad Trouw publiceert al tien jaar deze lijst van honderd invloedrijkste Nederlanders op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit jaar is de Duurzame100 voor het eerst als de “top van onderop” ingestoken en worden burgerinitiatieven op het podium van duurzaamheid gezet. Een top dus van mensen die gewoon zelf beginnen om de leefomgeving te verbeteren. Zoals De Fruitmotor. Een prachtige nationale bekroning van het werk dat deze coöperatie onderneemt in de regio. De twaalfkoppige jury hanteerde drie leidende criteria - resultaat, transitie en innovatie – om uit de ruim 400 inzendingen de Duurzame 100 samen te stellen.

De Fruitmotor is de Betuwse coöperatie die duurzaam en circulair werkt. Onder het motto “Samen genieten en goed zijn voor de natuur” maakt De Fruitmotor lokaal heerlijke producten van krenkelaars (fruit met een vlekje of een plekje), zoals appelcider en appelsprankel. De appelcider, met 6,5% alcohol, is in 2018 uitgeroepen tot de beste appelcider van Nederland. Met de opbrengst worden de boomgaarden opgevrolijkt met bloemstroken en bloeiende hagen, om zo de bestuiving door wilde bijen te verbeteren. In het coöperatieve verband werken telers, verwerkers, verkooppartners en consumenten samen. Daarnaast vormt het een lerend netwerk samen met de telers en Wageningen Universiteit. De Fruitmotor zorgt ervoor dat alle partijen in de circulaire keten een eerlijke prijs krijgen. Daarbij ontvangen fruittelers een biodiversiteitspremie. De Fruitmotor is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking in de regio kan leiden tot mooie resultaten.