• Een aantal planten in het plantenasiel

    Mersa Damen

Een plek voor “kringloopplanten” in Geldermalsen

22-10-2019, 13:39 | Lezersnieuws | Plantenasiel

Uitgekeken op je cactus? Is de gatenplant te groot geworden? Vanaf vrijdag 25 oktober kun je bij Centrum voor Duurzaamheid De Knop planten inbrengen en wellicht een andere plant adopteren.

Plantenasiel
Mersa Damen uit Geldermalsen was ook uitgekeken op een aantal van haar planten.  Weggooien vond ze vreselijk zonde. Op internet vond ze de oplossing: een plantenasiel.
Toen het plantenasiel in Culemborg dreigde te sluiten omdat de beheerder er geen tijd meer voor had, besloot ze het over te nemen.
Na een aantal maanden kon het plantenasiel niet meer op de oude locatie in Culemborg blijven. Gelukkig kreeg het plantenasiel “asiel” bij De Knop aan de Rijksstraatweg 19 in Geldermalsen.
 

Plantenziekenhuis
Inmiddels heeft Mersa bij haar thuis een “plantenziekenhuis. Uitgebloeide en uitgebluste planten krijgen verzorging en vooral tijd, voor ze weer geadopteerd kunnen worden.
Ze was bang niet voldoende kennis en ervaring te bezitten om het asiel over te nemen maar met wat feeling, hulp van boeken en internet, gaat het goed. Desnoods stekt ze van een plant die het niet gaat redden maar liever ziet ze volwassen planten het asiel binnen komen en weer uit gaan.  Een soort ruilplek voor planten, met een tussenstapje.
Voor het beheer van het plantenasiel ontvangt zij geen enkele vergoeding. Op dit moment legt ze er nog een beetje geld bij. Daarom vraagt ze een kleine bijdrage voor het adopteren van planten.

Mersa hoopt, dat de naamsbekendheid van het plantenasiel gaat groeien, zodat er in West Betuwe en daaromheen, geen plant meer onnodig bij het vuilnis beland.