Raad West Betuwe wil zich niet inspannen om AVRI tarief te verlagen

08-11-2019, 01:18 | Lezersnieuws | A.C.

 

 

Het CDA West Betuwe is het niet eens met een verhoging van de afvalstoffenheffing in West Betuwe.

Het dagelijkse bestuur van de AVRI stelt voor om de afvalstoffenheffing te laten stijgen met gemiddeld €34,- per jaar , wat neer komt op ongeveer 15% verhoging. Daarnaast gaat het storten in de ondergrondse container per zak van 30 liter  1,20 kosten dat is nu nog 1,00 per zak.

Wij als CDA voelen ons voor de gek gehouden, net zoals vele inwoners met ons, dit zijn niet de afspraken die gemaakt zijn tijdens de fusieonderhandelingen. In het herindelingsbesluit zijn er namelijk afspraken gemaakt dat de woonlasten niet verder zouden stijgen dan de inflatiecorrectie.

Voor het CDA zijn deze verhogingen dus onacceptabel, goed scheiden zou moeten lonen en mag daarom op dit moment niet duurder worden dan de inflatiecorrectie.

Daarom diende het CDA een motie in waarin zij het College oproepen draagvlak te vinden om binnen de AVRI-organisatie te besparen middels proces verbeteringen, tevens zou er een onderzoek moeten komen naar nieuwe partijen om tegen betere prijzen grondstoffen af te zetten. Helaas haalde dit voorstel geen meerderheid in de raad. De coalitiepartijen en de opositie partijnen stemden verdeeld. Daarmee werd er geen opdracht aan het AVRI bestuur gegeven om te zoeken naar een lagere belasing voor de inwoners. Vanuit Dorpsbelangen kwam nog wel het voorstel of de opbrengsten van de zonnepanelen  op het Geldermalsense AVRI terrein kon zorgen voor lasten verlichting voor de inwoners.