FusieFeest

Het verschil tussen Max Verstappen en Douwe Bob? De eerste zat letterlijk en figuurlijk aan het stuur terwijl de laatste afhankelijk was van publiek en politieke spelletjes. Doet me denken aan onze gemeente. Wij hebben de regie ook niet meer in eigen hand; we hebben een torenhoge schuld, zijn afhankelijk van de provincie die bepaalt hoeveel wij mogen bouwen, van de BWB samenwerking Tiel/Culemborg, etc. Of we nu willen of niet, we moeten fuseren.

Las vorige week in deze krant dat de gemeenteraden pas in september een besluit nemen, en dat "… ook dan nog veel afgesproken moet worden…" Grappig toch? Eerst een besluit nemen en daarna afspraken maken. Persoonlijk doe ik het liever andersom, maar ik ben dan ook nogal saai. Las verder dat onze bestuurders ervan overtuigd zijn dat Geldermalsen een betere gemeente kan zijn die "…dicht bij zijn burgers staat en snel kwaliteit kan leveren. Wat je daaronder verstaat, kunnen burgers aangeven". Komisch dat de huidige overtuiging is gebaseerd op argumenten die de burgers nog moeten aanleveren. Geldermalsen wordt groter maar blijft volgens het artikel even dicht bij de burger. Even dicht of even ver? En kan dat überhaupt? Ik heb Hans Klok gebeld maar zelfs hij heeft geen idee hoe. Overigens denk ik dat SGP en CDA grote voorstanders zijn. Op basis van de laatste verkiezingsuitslagen groeit de macht van christelijke partijen in de nieuwe gemeente GNL met bijna 30%. Niet dat macht hier een rol speelt hoor, het viel me alleen op.

Hoewel in het artikel van vorige week steekhoudende argumenten ontbreken ben ik een groot voorstander van de fusie. In de eerste plaats neemt de schuld per Geldermalsenaar af met een kwart. Ten tweede gaat onze belasting omlaag, omdat de tarieven geharmoniseerd moeten worden en bij ons hoger zijn dan in de andere twee gemeenten. Last but not least is een enorme efficiencyverbetering mogelijk. Personeelskosten maken maar liefst 85% van de totale bedrijfsvoeringskosten uit. Geldermalsen geeft daaraan per inwoner 60% (!) méér uit dan Neerijnen en 30% meer dan de combinatie Neerijnen/Lingewaal. Per gemeentelijke vierkante meter geeft Geldermalsen zelfs 2,5x zo veel geld uit aan personeel als Neerijnen en bijna 2x zo veel als de combinatie Neerijnen/Lingewaal. Wij kunnen op het gebied van efficiënte bedrijfsvoering dus kennelijk héél veel van hen leren!

Er staat een Rijksbijdrage van ruim €10 miljoen klaar voor deze fusie, daarmee kun je de reorganisatie fatsoenlijk regelen. Stuur op financiën met een harde besparingsdoelstelling en beschouw een mogelijk positieve bijdrage op de bestuurskracht als bijvangst. Geen Slowdown van Douwe Bob maar sturen als Max en gas d'r op!

Remco van Zadelhoff

Bronnen: www.geldermalsen.nl/gnl en www.waarstaatjegemeente.nl