Kompasafwijking

Veruit de meest originele campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam anderhalf jaar geleden van de SGP. In het centrum van Geldermalsen parkerende automobilisten vonden een nep-parkeerbon onder hun ruitenwisser waarop stond dat de SGP parkeren weer gratis wilde maken.

Parkeerbelasting betaalt u om uw auto neer te zetten op stenen die u zelf betaald hebt. Nog groter is de ergernis van de sanctie die op niet naleving staat en die bij lange na niet in verhouding staat tot het vergrijp: €59,- Geen wonder dus dat de SGP-campagne op veel sympathie kon rekenen en ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de extra zetel die het in de gemeenteraad kreeg.

De SGP stond niet alleen. In het kieskompas dat vorig jaar voor de verkiezingen online stond en dat door onze burgemeester persoonlijk werd aanbevolen, kwam dit thema terug in de stelling "parkeren moet gratis worden in heel de gemeente". Het zal u niet verbazen dat SGP het met deze stelling "helemaal eens" was. CDA was het "eens", terwijl Dorpsbelangen "neutraal" was. We hadden dus mogen verwachten dat deze coalitiepartijen dit al lang ingevoerd hadden, zeker gezien het feit dat ook oppositiepartijen PvdA, VVD en Leefbaar Geldermalsen gratis parkeren willen herinvoeren. Het bleef na de verkiezingen echter stil dus het heeft er alle schijn van dat we hier te maken hebben met een kieskompasafwijking van 180 graden.

Terwijl overschrijding van parkeertijd een 22 jarige vrouw een naheffing kost die even groot is als haar volledige bruto dagloon, blijft overschrijding van een verkiezingsbelofte anderhalf jaar ongestraft. Onbegrijpelijk! Natuurlijk betekent afschaffing minder opbrengst voor de gemeente. Maar dat moet je je vóór de verkiezingen afvragen, niet erna!

Steek dus geen geld in onderzoek naar oplossingen voor leegstand en leefbaarheid in het centrum. Schaf in plaats daarvan betaald parkeren af dan lossen deze problemen zichzelf op. Bovendien los je daarmee een verkiezingsbelofte in die vrijwel raadsbreed gedragen wordt.

Remco van Zadelhoff