ProFail

Als een aannemer een woning oplever,t is het onvermijdelijk dat er een lijstje komt met zaken die nog niet helemaal in orde zijn. Ik heb het niet over een constructiefout maar over kleine zaken zoals een los zittende regenpijp of een knellende deur. Het totaalplan spoor, dat vorige week werd goedgekeurd door de raad, doet mij denken aan de oplevering van een huis met als aandachtspunten op het opleverlijstje: "Aannemer doet zijn best om de fundering in orde te maken" en "Aannemer probeert dakconstructie nog te verbeteren".

In het totaalplan zijn enkele cruciale zaken zo slecht geregeld dat "Werkgroep Spoor Tricht" diep teleurgesteld is terwijl de raad met de beste bedoelingen probeert te redden wat er te redden valt: in de raadsbreed goedgekeurde motie wordt het college opgeroepen "zich in te spannen voor", "aan te dringen op", "ervoor te pleiten dat", "toezegging te vragen voor" en "te overleggen over". Geen harde voorwaarden dus, maar softe inspanningsverzoeken.

Hoe kan de raad nou verwachten dat het college deze cruciale verlangens alsnog kan opdringen aan ProRail? Het college vond het totaalplan al goed dus de gewiekste onderhandelaars van ProRail zullen niet veel overtuigingskracht nodig hebben om uiteindelijk alle elementen uit de motie als 'niet haalbaar' terzijde te schuiven.

De Grieken doen dat handiger. Die bereiken meer door eensgezind "Nee" te zeggen tegen de eisen van Europa. Had de raad het totaalplan afgekeurd, had het college met een rechte rug aan de onderhandelingstafel tegen ProRail kunnen zeggen: "…sorry wij vonden het prima maar het volk wil meer, we moeten echt nog serieus naar het plan kijken". Dat is krachtiger dan een verlanglijstje meegeven aan het college waarvan ProRail al weet dat het zonder die elementen ook goed is.

Overigens staan in de motie ook terechte zorgen over de Lingedijk die te zwaar wordt belast. Snap dan ook niet waarom we die spoorbrug over de Linge niet een paar meter breder maken zodat er naast een derde spoor ook nog een weg naast kan. Kunnen Trichtenaren ter hoogte van de veiling zo de Linge over en ben je vanaf de A2 dus veel sneller thuis. Daarmee ontlast niet alleen de Lingedijk in Buurmalsen maar ook het centrum van Geldermalsen, de Lingebrug in Buurmalsen en de Langstraat in Tricht. Enkele knelpunten verbeterd en bovendien veel goedkoper dan een kilometers lange rondweg met onderdoorgang.

Fijne zomer!

door Remco van Zadelhoff