• Bert lek, Herman van der Waaij en Dik Zorgman

    Rita Boer Rookhuiszen

1000ste aflevering An Evening With the Blues

GELDERMALSEN Bert Lek presenteert woensdag 22 maart voor RTV Betuwe zijn 1000ste uitzending van het radioprogramma An Evening With the Blues.

door Rita Boer Rookhuiszen

Sinds 3 februari 1988 komen iedere week nieuwe albums, een actuele agenda en allerhande andere nieuwtjes voorbij. Maar bovenal wordt door Bert Lek met medepresentator Dik Zorgman en Herman van der Waaij aan de knoppen vanuit de studio van RTV Betuwe twee uur lang 100 % blues, gospel, rhythm & blues, rock & roll en doowop gedraaid.

,,Het was de tijd van de etherpiraten'', vertelt Bert Lek. ,,Ron van Leeuwen, nog steeds actief bij RTV Betuwe, had zo'n illegale zender. Ik zei: ik kom er pas bij als het legaal is. LOGO ging van start in de Zeshoek. Ik begon met Walter Post, Henk Demper, Arie Rombout en Theo Cools. Door verhuizingen veranderde de ploeg.'' Na drie jaar kwam Dik Zorgman er bij. ,,Ik had een buitenoptreden bij de Zeshoek met mijn bluesband. We hadden nog maar net één nummer gespeeld en daar had je de politie al. Wij naar binnen, maar het pand had maar een eensteensmuur dus de buurt bleef klagen over het lawaai'', vertelt hij lachend. ,,Ik ben daarna bij het programma blijven hangen.''

 

BLUESFESTIVAL Vanuit het radioprogramma ontstond het Bluesfestival in Tiel. ,,Tijdens het draaien van de platen vergaderden wij'', aldus Bert. Het radioprogramma heeft een tussenstop van 9 jaar gehad. ,,Dat had te maken met de slechte studiokwaliteit. In 2010 zijn we toch weer begonnen. Nog even vanuit de Zeshoek, toen een paar jaar in de tijdelijke studio in het gemeentehuis.'' Over de uitstekend geoutilleerde radiostudio in De Pluk zijn ze zeer tevreden.

Dik hoorde als klein jochie via zijn broer de eerste singeltjes van Elvis Presley. ,,Dat krijgt je te pakken en het is eigenlijk nooit meer gestopt.'' De broer van Bert had een bluescafé in Den Haag waar hij door de muziek getroffen werd. ,,Blues is een soort oermuziek en de artiesten zijn heel benaderbaar. Dik en ik hebben samen door Amerika gereisd. Mississippi en Louisiana, de bluesstaten. En zo ben je 35 jaar verder en heb je de 1000ste uitzending.'' Het radioprogramma heeft veel internetluisteraars. Ook vanuit het buitenland komen reacties op de uitzendingen. De lokale reacties waren reden om in De Pluk regelmatig concerten te organiseren.,,Die zouden we graag live uitzenden, de techniek is nog niet zover helaas, een glasvezelkabel zou mooi zijn.''

www.rtvbetuwe.nl