• Kars Veling
  • Kars Veling

700-soortendag: op zoek naar planten en dieren in en rond Culemborg

CULEMBORG In het kader van Culemborg700 houdt de Natuur- en Vogelwacht Culemborg van vrijdagavond 8 juni 18.00 uur tot zaterdag 9 juni 18.00 uur de 700-soortendag. Vierentwintig uur gaan mensen op pad om overal in het werkgebied op zoek te gaan naar planten en dieren.

De hele zaterdag zijn er activiteiten en men kan gewoon naar De Steenuil, het clubgebouw aan de Steenovenslaan, komen en er is altijd iets te doen. Als men zelf planten of dieren heeft gezien, maar niet weet welke soort het is kan men, met een foto, langs komen; dan zijn er kenners aanwezig die de soort weten en ter plekke kan hij worden toegevoegd. Alle gevonden soorten worden ingevoerd in Waarneming.nl en in De Steenuil wordt de stand steeds realtime bijgehouden. ,,Het is de vraag hoeveel soorten we uiteindelijk zullen zien, maar we gaan minimaal voor die 700", zegt Sarie Buijze, een van de organisatoren. ,,Maar het gaat vooral om de beleving en het feit dat we door deze activiteit de Culemborgers laten zien hoeveel mooie natuur we hier hebben", vult Han Sloots aan.

TIENTALLEN EXCURSIES Iedereen kan op eigen houtje op zoek gaan en de soorten doorgeven via de gratis apps Obsmap (Android) of iObs (iPhone), maar ook zijn er tientallen excursies. ,,Het is zeker niet de bedoeling dat alleen vogelwachters actief zijn, maar juist iedere Culemborger die geïnteresseerd is in de natuur wordt uitgenodigd mee te doen", aldus Kars Veling, voorzitter van de NVWC en medeorganisator. ,,Je kunt vrijdagavond al beginnen om op zoek te gaan naar reeën en vleermuizen in de Regulieren en aansluitend kun je genieten van nachtvlinders die met een felle lamp worden gelokt. De volgende ochtend vroeg kun je met Ruud Post mee op broedvogelonderzoek in de Zump en vanaf 7 uur is er een veldstation van Bureau Waardenburg, bij Werk aan het Spoel waar tot 13 uur ook van alles wordt onderzocht."

WATERDIEREN Uiteraard zijn er vogelexcursies en wordt er naar waterdieren zoals vissen gekeken, maar er is juist ook aandacht voor minder bekende groepen. Er zijn heel veel insecten die als larven in bladeren leven, de zogenaamde mineerders. Een landelijke specialist van deze groep zal aanwezig zijn om samen met belangstellenden in de Baarsemwaard op zoek te gaan naar die dieren. ,,Er zal een hele nieuwe wereld voor de mensen open gaan", zegt Sarie. ,,Ook voor de mensen die al tientallen jaren lid zijn van de NVWC gaan we verassende en nieuwe dingen ontdekken."

En Han: ,,Een graslandje, waar je normaal gewoon langs fietst, wordt nu op de knieën doorkruist en dan blijkt dat er niet 1 soort, maar wel 10 verschillende soorten grassen staan. En wespvlinders, die je normaal vrijwel nooit te zien krijgt, zullen met speciale feromonen (sekslokstoffen) worden gelokt."

,,Doe mee en geef de planten en dieren die u ziet door of kom met uw lijstjes of foto's naar de Steenuil. Zo draagt u zelf actief bij aan de 700-soorten! Het meest actuele programma en de nieuwtjes van de 700-soortendag kunt u vinden op de website van de Natuur- en Vogelwacht Cullemborg: www.nvwc.nl", sluiten de organisatoren af.