• Martine Eerelman-Hanselman

Aan de slag voor Cultuurplatform Geldermalsen

GELDERMALSEN Cees van Laarhoven (69 jaar) is de voorzitter van het nieuwe Cultuurplatform Geldermalsen.

door Martine Eerelman-Hanselman

,,Ik ben Brabander en kwam in Leerdam terecht voor mijn werk in de civiele techniek. We zijn later verhuisd naar Rumpt. Een prettig en tolerant dorp. Na mijn pensionering kreeg ik meer tijd en ben ik me actief gaan inzetten op allerlei vlakken, onder andere bij de SESAM Academie. Hier zijn senioren bij aangesloten die die iets terug willen doen voor de samenleving, meestal met hun voormalige managementervaring. Zij geven advies aan vrijwilligersorganisaties door heel Nederland. Ik heb ervaring in het motiveren van mensen. Wat is er mogelijk, welke nieuwe initiatieven kun je een handje helpen? Dat proces doe ik graag met een groep. Wat ik jarenlang in mijn werk heb gedaan, doe ik nu als vrijwilliger."

Cees is een echte cultuurconsument. ,,Ik hou van beeldende kunst en ga regelmatig naar musea. Ook ben ik een liefhebber van muziek, zoals klassiek en blues. Ik ben regelmatig in De Pluk en De Beurs te vinden, maar ook in het Concertgebouw. Ook heb ik interesse in de cultuurhistorie. De sporen van het verleden in het landschap interesseren me, dat heb ik overgehouden aan mijn werk. Ik ben ook lid van de historische kring."

Hoe kwam je bij het Cultuurplatform terecht?

,,Ik heb wethouder Niko Wiendels benaderd met de vraag of de gemeente mijn hulp ergens bij kon gebruiken. Hij kwam met het Cultuurplatform. Dit is een nieuw initiatief, afkomstig uit de kunst- en cultuurnota. Hierin zitten diverse vrijwilligers uit het culturele veld. Wij geven advies aan zowel de gemeente als aan de mensen en verenigingen die met kunst en cultuur bezig zijn. We proberen vooral om mensen met elkaar te verbinden en nieuwe initiatieven te ondersteunen. Ik ben voorzitter geworden, niet omdat ik voorop wil staan, maar om de boel van de grond te trekken. Over een jaar mag iemand anders het voorzitterschap overnemen."

Wat kan er volgens jou een impuls gebruiken op het gebied van kunst en cultuur in de gemeente?

,,Er mag wel wat meer informatie beschikbaar zijn, bijvoorbeeld over de historie en kunstwerken. Op de website van de gemeente, maar ook in de buitenruimte. Voor toeristen maar ook voor de eigen inwoners en natuurlijk voor de mede-inwoners van de nieuwe gemeente. De gemeente heeft zoveel te bieden, maar dat is niet altijd zichtbaar. Mensen zijn zich vaak nauwelijks bewust van de geschiedenis van hun eigen omgeving. Op die historie mag je best trots zijn. Ook mag er wel wat meer initiatief getoond worden. In zulk soort zaken zie ik een rol voor het Cultuurplatform."

Hoe komen we meer te weten over dat Cultuurplatform?

,,"Op donderdagavond 21 juni wordt vanaf 19.00 uur in het kerkje in Rumpt aan de Schuttersteeg 2 het Cultuurplatform voorgesteld en de nieuwe digitale cultuuragenda gepresenteerd. Het wordt een interessant programma, met muziek en cabaret. Een goede en mooie plek om elkaar te ontmoeten Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden via cultuurplatformgeldermalsen@gmail.com".