• De energiezuinige LED-verlichting bij Kwekerij de Hazekamp in Brakel is 1 van de 18 projecten die een bijdrage ontvangen van het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland.

    Kwekerij de Hazekamp

Achttien projecten ontvangen steun Regionaal Investeringsfonds FruitDelta Rivierenland

GELDERMALSEN Energiezuinige LED-belichting voor Alstroemeria's, drijvende zonnepanelen, een Halloween-film in Tiel. Zomaar drie van de in totaal achttien goedgekeurde projecten van het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland. De tweede ronde van 2018 van het Regionaal Investeringsfonds mag een succes genoemd worden. Uit totaal 31 aanvragen beoordeelde de Economic Board - een jury van experts uit het bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheid - deze achttien projecten als het meest waardevol voor de regio. De projecten dragen bij aan de drie speerpunten van FruitDelta Rivierenland; agribusiness, economie logistiek en recreatie toerisme of een mix daarvan. De zogenoemde RIF-projecten leveren een bijdrage aan sectoroverstijgende initiatieven en nieuwe samenwerkingsverbanden.

Hans Beenakker, voorzitter van FruitDelta Rivierenland, is zeer tevreden met de uitkomst: ,,We hebben een mooie mix van aanvragen kunnen honoreren. De projecten variëren van het verfraaien van pleinen in de regio, tot aan theaterstukken in West Maas en Waal en de uitrol van een CO2-netwerk in de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Het mooie is dat we dit jaar ook een aantal grotere projecten hebben kunnen steunen, zoals een innovatieve verpakrobot bij Fruitmasters in Geldermalsen. Hopelijk wordt de economische impact van dit fonds in de FruitDelta daarmee nog groter."

Het Regionaal Investeringsfonds bestaat sinds 2017. De acht gemeenten van FruitDelta Rivierenland - Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel - investeren per jaar €3,- per inwoner in het fonds. Waar bij de eerdere tranches er nog een nadruk lag op haalbaarheidsstudies, is te zien dat deze lichting projecten een ontwikkeling naar uitvoerende projecten toont. Dit levert ook een grotere economische impact op: deze projecten worden ook voor een groot deel uit andere financieringsbronnen bekostigd. Tot nu toe heeft het Regionaal Investeringsfonds een economische impact van ongeveer vier keer de investering gerealiseerd.

De volgende projecten hebben een bijdrage ontvangen:

1. Uit de schaduw van Appeltern

Indiener: Stichting Musical Productie Maas en Waal

Dit project omvat cultuurhistorische muziek- en theaterstukken met een sociaal-maatschappelijke achtergrond, in samenwerking met de tuinen van Appeltern.

2. Het Beste uit de Betuwe

Indiener: Betuwse Fruitshop

De Betuwse Fruitshop ontwikkelt met dit project een streekmerk om de bekendheid van regionale producten te vergroten.

3. Drijvend Zonnestroom

Indiener: Green Giraffe Capital Partners B.V.

Met dit project worden drijvende zonnepanelen gerealiseerd op een waterbassin.

4. Uitvoeringsfase CO2 netwerk

Indiener: LTO Ledenvoordeel B.V

Met dit project wordt de glastuinbouw in de Bommelerwaard aangesloten op een nieuwe te bouwen CO2-netwerk, als onderdeel van de energietranstie.

5. LED belichting

Indiener: Kwekerij de Hazekamp / van Daalen, Mts

Met speciale innovatieve LED-belichting wil kwekerij de Hazekamp de productie van haar Alstroemeria-teelt verhogen op een energiezuinige wijze.

6. Smartpackr

Indiener: Fruitmasters Veiling

De innovatieve Smartpackr inpakrobot wordt in samenwerking met Greefa geproduceerd en moet tot het efficiëntere verpakken van appels leiden.

7. Speelfilm Betuws Fruit

Indiener: Sjoerd de Bont Producties

Regisseur Sjoerd de Bont produceert een film rondom Halloween en Fruit met Tiel en Rivierenland als decor. Deze film brengt de regio als bestemming onder de aandacht voor toeristen.

8. SupLinge

Indiener: Sol Wortelboer

Dit project omvat een dagattractie op basis van Stand Up Paddle boards in de Linge.

9. Versteend Fruit

Indiener: Ondernemersvereniging Hart van Tiel

Via dit project wil ondernemersvereniging Hart van Tiel pleintjes in de hele regio verfraaien met mozaïeken geïnspireerd door het fruitcorso.

10. Wegwijs in de West Betuwe

Indiener: Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe

In alle 26 kernen van de nieuwe gemeente West Betuwe komen via dit project informatieborden te staan, als basis voor een route langs cultuurhistorische objecten.

11. Deeltijd Mobiliteit Gemeente West Maas en Waal

Indiener: Autobedrijf van Oijen

Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de mogelijkheid om de bereikbaarheid van West Maas en Waal te ondersteunen, na het wegvallen van de buurtbus.

12. Duurzaam Dichterbij Rivierenland

Indiener: Coöperatief Energie Diensten Bedrijf Rivierenland B.A.

Deze studie onderzoekt de haalbaarheid van een handels- en opleidingscentrum gericht op verduurzaming en de regionale energiestrategie.

13. Fruitdata

Indiener: Atriment B.V.

Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt het opzetten van een meet-, rapportage en signaleringssysteem om het teelttraject verder te optimaliseren.

14. Hanzestad Maasbommel

Indiener: Stichting Dorpsplatform Maasbommel

Deze studie onderzoekt de haalbaarheid om Maasbommel te positioneren als kleinste Hanzestad van Nederland.

15. Nederlandse Meubel Design Museum (NMDM)

Indiener: Stichting Gispen Collectie

Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt de mogelijkheid om een meubelmuseum te vestigen in een oude meubelfabriek in Culemborg.

16. Proeffabriek

Indiener: G.M. Rademakers Beheer B.V.

Deze haalbaarheidsstudie onderzoekt een proeffabriek om kennis van paddenstoelen en schimmels tot meerwaarde te brengen richting concrete producten.

17. Vernieuwing hotel de Twee Linden

Indiener: Hotel De Twee Linden

Deze haalbaarheidsstudie omvat een visie- of conceptontwikkeling om Hotel De Twee Linden te upgraden.

18. Your Cityhotel

Indiener: 100%Zomer/100%(Y)ourCityHotel i.o.

Deze studie onderzoekt de haalbaarheid van een nieuw hotelconcept in Culemborg.

Zelf ook een idee voor het fonds? De volgende aanvraagperiode start op 15 maart 2019. Meer informatie vind je op www.fruitdelta.nl