• Jeroen Wijngaard

Afscheid van de Gouden Leeuw

GELDERMALSEN Na 34 jaar werkzaam te zijn geweest in de horeca, waarvan de laatste 20 jaar als uitbaatster van de Gouden Leeuw, is het voor Corry Hekman tijd om met pensioen te gaan. Met een dubbel gevoel want ze heeft nog altijd veel plezier in haar werk en geniet van de mensen. Maar zoals ze zelf zegt: 'ik ben op, het lichaam wil niet meer.'

door Jeroen Wijngaard

'Net zoals werken in de horeca in het bloed moet zitten, moet je ook van de samenleving houden' geeft Corry aan. Opgegroeid in een gezin, waarbij het verenigingsleven een grote rol speelde en vrijwilligerswerk als een waardevolle bijdrage werd gezien, speelde de eerste jaren van Corry's werk in de horeca zich af in de kantines van dorpshuizen en sportverenigingen. In die jaren was dat regelmatig betaald werk en had een dorpshuis of vereniging een uitbater, waar tegenwoordig vaak vrijwilligers deze voorzieningen draaiende houden. Het bleek een goede leerschool en uiteindelijk maakte ze, na ook gewerkt te hebben in lokale discotheken, de keuze met haar toenmalige echtgenoot om uitbaatster te worden van het café de Gouden Leeuw aan de Rijksstraatweg in Geldermalsen. Een café middenin de samenleving, net als een dorpshuis, zou na vele jaren blijken.

GENERATIES Ze zag inmiddels de tweede generatie vaste klanten aan haar bar verschijnen, de zonen van de "jonge jochies" die ze al in de discotheek "The Blue Lion" tegenkwam. Trots kwamen ze met de kinderwagen naar de kroeg om het jongste kroost aan Corry voor te stellen. De klanten waren er vaak eerder dan Corry en stonden haar al op te wachten bij de deur. 's Ochtends een bak koffie en aan het einde van de middag weer terug voor een biertje. Boeren, ondernemers of een muziekvereniging uit de buurt die de dag kwamen afsluiten. Er werden onderlinge viswedstrijden en darttoernooien georganiseerd. Voor velen was de kroeg een verzamelplek om het weekend in te luiden of juist af te sluiten. Iedere klant was waardevol voor Corry en lief en leed werd gedeeld. ,,Natuurlijk waren er vervelende gebeurtenissen zoals vechtpartijen maar het belangrijkste is dat problemen werden uitgepraat. Hierbij speel je als barvrouw een ook een belangrijke rol", aldus Corry.

GESLOTEN De overheid kwam met steeds meer regels zoals het rookverbod en strenger controleren op leeftijden. Het kwam de kleine, knusse kroeg in het hart van Geldermalsen niet ten goede. Jongeren zijn er inmiddels bijna niet meer te zien en veel mensen drinken buiten hun biertje op omdat ze willen roken, wat binnen niet meer mag. ,,Regels die het niet makkelijker maken maar ik wil hier niet alles op afschuiven, er was nog steeds een grote groep vaste klanten maar ik krijg het zelf allemaal niet meer voor elkaar. Het is te zwaar geworden en ruimte om personeel aan te nemen is er ook niet. De beste beslissing die ik dan kan nemen is om te stoppen", zegt Corry hier zelf over. Een opvolger staat niet klaar en 31 mei was officieel de laatste dag van Corry. Het weekend draaide ze nog door maar wat er nu precies met de Gouden Leeuw gebeurd is nog onduidelijk, de eigenaar van het pand is op zoek naar een oplossing.