• Foto Rias Immink

    Rias Immink

Afscheid van markante brandweercommandant

GELDERMALSEN Geldermalsen en omgeving heeft maandagavond afscheid genomen van Ivan van Hemert, brandweercommandant van het cluster Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal.

Veel belangstellenden kwamen naar de afscheidsreceptie die ter ere van Van Hemert in de Geldermalsense brandweerkazerne werd georganiseerd door Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

De markante Van Hemert is al sinds 1987 werkzaam als brandweercommandant. In 1994 maakte de Brabander de overstap naar commandant in de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen. Zeven jaar later sloot Lingewaal zich bij deze groep aan. De 61-jarige Van Hemert gaat met vervroegd pensioen vanwege de aanstaande reorganisatie van de brandweerregio.

Van Hemert was net in de regio actief of hij kon al flink aan de bak. Begin 1995 werd zijn werkgebied bedreigd door het hoge water in de Waal. Met name bij Heesselt was de situatie kritiek. De brandweer in de GNL-regio kreeg de afgelopen twintig jaar te maken met diverse ongevallen waarbij in totaal 125 doden te betreuren vielen.

De scheidende brandweercommandant heeft een bouwkundige achtergrond en rekent architectuur tot zijn grootste hobby's. Om deze reden had hij een bepalende invloed op de vormgeving van de nieuwe brandweerkazernes in het gebied waar hij het voor het zeggen had. De kazernes werden voor een groot deel opgetrokken uit glas, volgens Van Hemert om brandweerwagens en ander materieel in de etalage te kunnen zetten.