Ben Groven: jubileum, jarig en pensioen!

OPHEMERT Donderdag 7 juli was een wel een zeer speciale datum voor Ben Groven. Hij was op die dag jarig, hij vierde het feit dat hij 40 jaar in het onderwijs werkzaam was en hij nam afscheid omdat hij van zijn prepensioen gaat genieten.

Ben Groven was leerkracht op de Prins Willem Alexanderschool in Ophemert. Op deze school van Stichting Fluvium werkte Ben al met veel plezier sinds 1 februari 1980. In 1976 heeft hij zijn diploma gehaald en precies op de dag dat meester Ben, zoals hij door de leerlingen genoemd werd, zijn 40 dienstjaren "vol" had, werd hij 63 jaar. Op zich is dit al een bijzondere samenloop van omstandigheden te noemen, maar daarnaast had de meester ook het besluit genomen om op deze dag afscheid te nemen als leerkracht.

Natuurlijk werd er op 7 juli op spectaculaire wijze aandacht besteed aan deze heuglijke feiten. Op de dag dat de Prins Willem Alexanderschool zijn slotdag organiseerde, was er veel ruimte voor meester Ben. Om 14.00 uur kwam de meester op school aan. Na een welkomstwoord van de directeur maakte de meester, gevolgd door alle kinderen, een rondje door het dorp in een echte tuk tuk. Daarna werd in het mfc, Huis Ophemert, een middagprogramma speciaal voor de jubilerende meester Groven georganiseerd in een bijzondere setting. Alle kinderen, ouders en leerkrachten waren namelijk als bejaarden verkleed. Er werden passende activiteiten ontplooid zoals rollatorrace, bejaardengym en een echte bingo waarbij de meester zijn kaart natuurlijk als eerste vol had. Alle groepen van de school voerden een eigen act op en de meester mocht vanuit zijn "luie stoel" toekijken.

Om 17.00 uur startte de receptie. Deze was zeer druk bezocht omdat bijvoorbeeld veel ouders van de huidige leerlingen zelf bij meester Ben in de klas hebben gezeten. Daarnaast wonen de meester en zijn vrouw ongeveer hun hele leven al in Ophemert en nemen zij volledig deel aan het leven in het dorp. Omdat de jubilaris in zijn werkzame leven in diverse commissies heeft gezeten, waren ook diverse collega's aanwezig. Ook de plaatselijke harmonie "Euphonia" bracht de meester een feestelijke serenade. Na afloop van de receptie werd de meester op feestelijke wijze naar huis gestuurd.

De leerlingen waren toen nog niet klaar. Zij gingen de dag maar ook de nacht verder helemaal doorbrengen in "Hotel Alexander" zoals de school op dat moment heette. Het programma voorzag nog in een gezamenlijke maaltijd, disco, marshmallows maken, diverse spellen in het dorp en tegen de tijd dat het donker werd gingen de groepen 5, 6 en 7 naar het Mariabos om daar een spooktocht te ondergaan. Allerlei creaties spookten daar rond om iedereen de stuipen op het lijf te jagen. Ofschoon de leerlingen wisten dat het eigenlijk allemaal bekenden, ouders, oud-leerlingen en of leerkrachten, waren die daar rondslopen, hadden sommigen de grootste moeite om de tocht af te ronden.

Daarna ging iedereen terug naar school om aldaar in het eigen klaslokaal de nacht door te brengen. De lokalen waren namelijk slaapzalen geworden, door middel van zelf meegebrachte luchtbedden en slaapzakken. De leerkrachten hielden de hele nacht de wacht waarna 's morgens voor iedereen het ontbijt klaar stond. Na dat ontbijt mocht iedereen zijn spullen inpakken en naar huis vertrekken. De zomervakantie was begonnen!