• De foto van Allison Luther waar alles mee begon.

    Bert Lek

Bert "Keeping The Blues Alive" Lek

GELDERMALSEN In 1979 stond Bert Lek uit Geldermalsen als liefhebber van de blues met zijn fotocamera voor het podium in Vredenburg Utrecht tijdens het concert van bluesgitarist Allison Luther. De geschoten plaat maakte indruk en een hobby werd vanaf dat moment professioneel gecombineerd met een fulltimebaan. In de ruim vier decennia die volgden, groeide Bert uit tot een vaste verschijning in de blueswereld. Een radioprogramma maken, concerten organiseren en festivalprogramma's samenstellen. Altijd is er de blues maar uit die ene foto straalt alle passie in één moment vastgelegd.

door Jeroen Wijngaard

 Blues draait uiteindelijk om de muziek, de songteksten, de sfeer en de bijzondere artiesten; maar er is meer dan geluid. ,,Licht, achtergrond en de uitdrukking van de artiest, alles kan samenvallen in een beeld en het is aan mij de taak dat beeld vast te leggen. Dat je tijdens dat moment ook de muziek meekrijgt en de sfeer van het optreden maakt het speciaal. Aan mijn foto kan je zien wat ik uiteindelijk zelf van het optreden vind", legt Bert uit.

De foto's bleven niet voor persoonlijk gebruik en werden wereldwijd ingezet als promotiemateriaal, albumhoezen en werden gretig afgedrukt in muziektijdschriften met regelmatig door Bert zelfgeschreven concertverslagen. Ook ontstond er een vertrouwensband met de artiesten op de foto en leerde hij de grote namen in de blueswereld kennen of zag en maakte hij de opkomst mee van nieuwe namen in de scene. Vredenburg werd regelmatig ingeruild voor zalen in Londen, Barcelona en de thuishavens van de blues in Amerika waar hij naast B.B. King plaatsnam aan de bar voor een goed gesprek.

KEEPING THE BLUES ALIVE Hoe internationaal en succesvol de bluesfotografie ook was, Bert hield oog voor de regio. Hij werd in 1988 benaderd door de lokale radio-omroep om zijn blueskennis te delen met de luisteraars in de Betuwe. "An evening with the blues", het radioprogramma was geboren. Uit het programma ontstond een bluesfestival in de Agnietenhof in Tiel wat vele jaren succesvol werd gehouden en uiteindelijk verhuisde naar Rotterdam.

Met het verdwijnen van RTV Betuwe verdween ook Bert zijn programma afgelopen jaar van de ether maar vinden de concerten en festivals nog altijd plaats. De blues wordt in leven gehouden. De prijs die Bert in 2013 ontving, heet niet voor niets: Keeping The Blues Alive Award.

In Geldermalsen werden eerst kleinschalige concerten gegeven in het Lingehuis en sinds 2015 in de Pluk. ,,Dicht bij huis hebben we een goede locatie gevonden met prachtig geluid en een ruimte om echt naar de muziek te luisteren, wat ook enorm gewaardeerd wordt door de artiesten", zegt Bert over de Pluk. De stijf uitverkochte Super Blues Sessions zijn inmiddels net als Bert Lek zelf een begrip in de Nederlandse blueswereld en worden door mensen uit het hele land bezocht.

De eerstvolgende Super Blues Session in de Pluk zijn op zondag 13 januari (uitverkocht), zaterdag 2 maart (Guy Verlinde tri)o en woensdag 24 april (Hans Theessink).

Voor meer informatie: www.stbbenjp.nl