• Burgemeesters van Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen

    Neeltje van Triest

Bijna 1000 suggesties voor naam nieuwe gemeente

GELDERMALSEN Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (GNL) willen per 1 januari 2019 samen een nieuwe gemeente vormen. Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe naam. Alle inwoners van de drie gemeenten konden de afgelopen weken suggesties indienen. In totaal leverde dit 980 suggesties voor de nieuwe gemeentenaam op.

Uit de grote respons blijkt dat de betrokkenheid van inwoners bij de nieuwe gemeentenaam groot is. Er zijn door 572 inwoners in totaal 980 namen ingediend. Het aantal suggesties per gemeente is: Geldermalsen 548, Neerijnen 198 en Lingewaal 234. De suggesties zijn grotendeels digitaal ingediend; 574 via het digitale formulier en 269 via de mail. Per post zijn 137 namen binnengekomen.

VERVOLG Speciaal voor de nieuwe gemeentenaam is een naamgevingscommissie ingesteld. Deze commissie gaat de komende weken uit alle inzendingen drie mogelijke namen selecteren, die zij in april presenteert. De naamgevingscommissie bestaat uit negen inwoners die specifieke kennis hebben op het gebied van toerisme, cultuur, historie, bedrijfsleven dan wel jeugd. De voorzitter van de commissie is Renée Koning, directeur van het Gelders Genootschap.

Nadat de naamgevingscommissie drie namen heeft geselecteerd, zijn de inwoners weer aan zet. Alle inwoners vanaf 12 jaar mogen gedurende twee weken één stem uitbrengen op hun favoriete naam. Meer informatie hierover volgt in april. De drie gemeenteraden besluiten in mei op basis van de uitslag welke naam de nieuwe gemeente krijgt.

HERINDELINGSADVIES De naam voor de nieuwe gemeente moet mee in het herindelingsadvies. Gebeurt dit niet, dan krijgt de nieuwe gemeente automatisch de naam van de grootste gemeente die deelneemt aan de fusie. Gelet op de tijd is het nodig nu al te starten het met kiezen van de naam. Dus nog vóórdat de gemeenteraden op 16 maart een besluit nemen over het herindelingsontwerp. Bij een positief besluit over dit ontwerp volgt in juni het definitieve besluit.

Label:

Fusie GNL