Blues-stichting viert feestje

GELDERMALSEN  De stichting Betuws Blues & Jazz Promotie viert op zaterdag 28 maart een klein feestje in theater LantarenVenster te Rotterdam. Daar wordt voor de 25ste keer An Evening With The Blues gehouden.  

Tweeëntwintig keer hield de stichting haar jaarlijkse bluesfestival in schouwburg filmtheater Agnietenhof in Tiel en nu al voor de derde keer in Rotterdam. ,,Daar zijn we weer teruggegaan naar de oorsprong van het festival", zegt Bert Lek, de grote motor achter het festival. ,,Slechts in één zaal, waar drie Amerikaanse topformaties optreden. Dit jaar is Duke Robillard de grote trekker, dat was hij ook in 2008 en toen was de Agnietenhof op voorhand al uitverkocht. Toronzo Cannon uit Chicago sluit het festival af, terwijl Guy Davis & Fabrizio Poggi het festival openen. Robbert Fossen & Peter Struijk verzorgen voor en in de pauze de muziek." 

,,In Tiel zorgden we praktisch voor alles", gaat Lek verder. ,,Dik Zorgman was verantwoordelijk voor het geluid, Walter Post was de stagemanager in de grote zaal, Theo Cools stuurde de security aan en Henk Demper was de aankondiger in de bovenzaal. Daarnaast haalden wij het sponsorgeld binnen, regelden het hotel en zorgden voor de publiciteit."

In Rotterdam krijgt de stichting een budget voor het programma en doet Henk Demper de aankondiging. De rest wordt door de organisatie van LantarenVenster gedaan. Tenslotte vinden daar meerdere keren per week voornamelijk jazzconcerten plaats. ,,Het is wel een stuk prettiger werken, aangezien we ook niet meer de jongsten zijn", lacht Lek. ,,Bovendien zijn de bezoekers een stuk ouder geworden en willen niet meer alle zalen aflopen. Hier kunnen ze kiezen of zij het festival staand of zittend bijwonen."

Het leuke is, volgens Lek, dat een groot aantal bezoekers meeverhuisd zijn naar Rotterdam. De buitenlandse bezoekers uit Engeland, Duitsland en België maken er nu een weekend Rotterdam van met uitstapjes naar de Markthal, het fotomuseum etc.

Komt 'An Evening' ooit terug nu de verbouwing van de Agnietenhof achter de rug is? Lek daarover: ,,Nee. Het is prachtig verbouwd. In de oude opzet nooit meer. Dat wilden we ook niet. Daarom zijn we naar Rotterdam gegaan, maar als er zich iets moois voordoet dan zal ik Ruud van Zuilen (directeur, red) direct inseinen. Het nadeel is wel, dat bijna het gehele seizoen is volgeboekt, dus als er toevallig een avond vrij is, is dat heel beperkt."

Sinds de stichting gestopt is in Tiel, heeft ze de draad weer opgepakt in Geldermalsen. Daar wordt in het Lingehuis een aantal keren per jaar met veel succes een concert georganiseerd. Dinsdag 7 april staat daar na vierentwintig jaar weer de Amerikaanse zanger/gitarist Spencer Bohren. Het heeft de stichting veel moeite gekost om Bohren te strikken. ,,We zijn daar erg trots op dat hij weer komt. Helaas is dat het laatste optreden van een artiest in het Lingehuis. We hebben daar altijd op beheerder Martin Stam kunnen rekenen en mooie avonden neer kunnen zetten met een zeer enthousiast publiek." 

Meer informatie over deze avond op http://www.stbbenjp.nl