• Koos van Zomeren

    Bibliotheek Rivierenland

Boekenweek 2018: Naar buiten met de bieb

CULEMBORG De Boekenweek staat voor de deur: van 10 t/m 18 maart vieren we de natuur. Een dankbaar thema in het prachtige rivierengebied. Bibliotheek Rivierenland heeft er een heel gevarieerd activiteitenprogramma bij samengesteld. Bekende schrijvers, wandelingen in de natuur, leuke workshop en prachtige films zijn slechts een greep uit de twintig diverse activiteiten die Bibliotheek in de regio organiseert.


Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart plaatsvindt, is Natuur. Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: 'en toch is alles wat we doen natuur', deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee.

BEKENDE SCHRIJVERS OP BEZOEK Koos van Zomeren komt in Culemborg vertellen over zijn boek Alle Vogels. Hierin zijn alle teksten die Van Zomeren ooit over vogels schreef gebundeld. Het ultieme vogelboek waarin de verbeelding net zozeer bezongen wordt als de vogel in al zijn verschijningen. Wad, weide of woud, waar Van Zomeren zich ook bevindt om vogels te observeren, elke vogel blijkt toch ook weer iets te zeggen over de mensen en de wereld waarin we leven.

Bas Haring is filosoof, informaticus, televisiepresentator, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en schrijver van populair-wetenschappelijk werk, voor kinderen en volwassenen. Hij komt naar Geldermalsen, waar hij een avondcollege geeft: op een frisse en toegankelijke manier probeert hij wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat 't begrijpbaar wordt voor jan en alleman. Frank Westerman is een dag later te gast in Tiel. Naast zijn schrijverschap is hij bekend van het tv-programma Nederland in 7 overstromingen en recent van De Brug. Roel Knijff interviewt Frank Westerman deze avond over een aantal van zijn boeken.

NAAR BUITEN EN DE HORIZON VERBREDEN Behalve literaire avonden, kunnen belangstellenden dit jaar in de Boekenweek ook naar buiten met de bieb. Zowel in Culemborg als Tiel staan er uiterwaardenwandelingen met doorgewinterde struingidsen op het programma. In Culemborg kunnen geïnteresseerden ook mee op kruidenwandeling.

In Zaltbommel geeft buurtmoestuin Het Julianahofje een gratis workshop 'Maak je eigen compost met een wormenhotel'. In Beesd, Beneden-Leeuwen en Dodewaard geeft Bonnie Bouman-van der Poel een workshop collage maken dat helemaal aansluit bij het thema. Na afloop van de lezing van Margo Vonk over schapen in Geldermalsen, kan het publiek aansluitend meedoen aan een workshop keien vilten van schapenwol. In Ammerzoden komt De Capreton een lezing geven en een film vertonen over weidevogels in de Bommelerwaard.

De Natuur- en Vogelwacht Culemborg sluit zich aan bij de lezing van Koos van Zomeren en gaat na zijn lezing in op de omgeving van Culemborg. Natuurliefhebbers kunnen verder hun horizon verbreden met een drietal prachtige films die in Geldermalsen en Tiel bij de culturele partners van de Bibliotheek geprogrammeerd staan. Zo vertoont Filmtheater Agnietenhof 'De Wilde Stad en Earth, een onvergetelijke dag. En draait LingeFilm in Geldermalsen de film Jane, over het leven van de beroemde onderzoekster Jane Goodall. Voor wie met zijn tuin bezig is, is er gratis advies ter verkrijgen bij de Tuinadviesdag in Culemborg. En tot slot: wie graag naar de sterren kijkt mag de NUTlezing van Martin van Ingen over hoe je de sterrenhemel met eenvoudige middelen kunt waarnemen en fotograferen niet missen.

RESERVEREN Met deze literaire schrijvers te gast, de uiteenlopende lezingen, workshops, wandelingen en films, is er een ruime keuze aan Boekenweekactiviteiten. Een compleet overzicht van data en tijden, toegangsprijzen en de mogelijkheid tot reservering, is te vinden op de Boekenweekpagina op www.bibliotheekrivierenland.nl.