• Jeroen WIjngaard
  • Ongeveer zes inwoners per keer gaan er mee op de zaterdagochtend.

    Jeroen Wijngaard

Boodschappenbus Opijnen: Supermarkt bezoeken met vrijwilligers

OPIJNEN Voor de leefbaarheid van een dorp kan een vitale buurtsupermarkt van groot belang zijn. In sommige dorpen blijkt het echter bijna onmogelijk om dergelijke winkel met levensmiddelen draaiende te houden. Zo verdween vorig jaar ook de Troefmarkt uit Opijnen. Maar als de supermarkt niet naar het dorp komt, komt het dorp wel naar de supermarkt, moet een aantal vrijwilligers uit Opijnen gedacht hebben.

door Jeroen Wijngaard

Vrijwilliger van het jaar voor de gemeente Neerijnen, Tanja van der Markt, is de drijvende kracht achter de zogenaamde Boodschappenbus. Via Stichting Welzijn West Betuwe huurt zij een bus waarmee diverse mensen uit het dorp tegen een kleine vergoeding mee kunnen rijden naar de Coop Supermarkt in Waardenburg. De mensen, vaak op leeftijd of met andere beperkingen waardoor zij moeilijk of niet zelfstandig naar een winkel kunnen, worden thuis opgehaald. Met een chauffeur en een begeleider worden ze veilig heen en weer gereden. Maar daarmee houdt het niet op. Tanja en de andere vrijwilligers zorgen ook dat alle producten van het boodschappenlijstje mee terug gaan naar Opijnen. Ze zijn daarnaast ook een paar extra oren en ogen van de Stichting Welzijn West Betuwe en kunnen zaken signaleren die niet lekker lopen of waar mensen eventueel extra hulp nodig hebben.

ZATERDAG Op zaterdag maakt de Boodschappenbus zijn ronde. Ongeveer zes inwoners per keer gaan er mee op de zaterdagochtend. Tante Hannie, tante Riet, Jan, Jannie en Lientje staan de bus al op te wachten. Ondanks de snijdende kou stappen ze vrolijk in waarbij ze door Tanja, Catharina en nieuwe vrijwilliger Ella geholpen worden. Aan boord van de bus volgen de gesprekken en worden de laatste nieuwtjes doorgenomen.

Aangekomen bij de Coop zwermt de club al snel uit door de hele winkel. De één wandelt rustig door de paden op zoek naar koopjes en de ander gaat doelgericht te werk, maar iedereen verzamelt zich bij de koffiecorner waar een medewerkster al gezorgd heeft voor wat lekkers bij de koffie. De andere klanten zijn gewend aan het vaste zaterdagochtendritueel in de supermarkt en maken geduldig een praatje. Op het mededelingenbord prijkt een dik compliment en klanten kunnen hun statiegeld doneren aan de Boodschappenbus. Het initiatief leeft in Opijnen maar ook zeker in de supermarkt in Waardenburg waar ze volledig meewerken aan het wekelijkse bezoek.

In Opijnen is de Boodschappenbus een succes, mede dankzij de tomeloze inzet van een groep vaste vrijwilligers en de doortastendheid van Tanja. In Est, ook een dorp zonder supermarkt, wordt waarschijnlijk binnenkort een ronde gestart met de bus. De kosten worden in de hand gehouden, gebruikers betalen zelf een deel van de rit. Ook de gemeente Neerijnen heeft via het leefbaarheidsbudget een bijdrage geleverd en er worden acties gehouden bij de Coop. Het blijkt een passende oplossing voor de inwoners van dorpen met weinig of geen voorzieningen die niet of moeilijk mobiel zijn.