• sax4sax saxofoonkwartet

  • Belleville trio

  • Violist Kosides

    Ariadni Stefanaki

Boordevol programma eerste Geldermalsense kunst- en cultuurweek

GELDERMALSEN Van zondag 18 juni tot en met zondag 25 juni komen vele initiatieven op gebied van kunst en cultuur samen in Geldermalsen.

Zondag 18 juni start de week met de kunstmanifestatie Ode aan de Linge in het Lingepark. Van 12.00 tot ca. 21.00 uur zijn er muzikale optredens, poëzie, kunst- en cultuur projecten. Om 12.00 uur is de spectaculaire opening vanaf de Linge. Vanaf 17.00 uur is het gezellig picknicken in het park. Cultureel Café/Schenkerij De Beurs programmeert Duo Noordwest en zangkoor Tutti Frutti vanaf 14.00 uur.

Maandag 19 juni draait in De Pluk de film Bye van Ed van der Elsken met inleiding van Lisette Le Blanc, kunsthistorica. Bye is de laatste film die Ed van der Elsken heeft gemaakt. Van der Elsken was een getalenteerd fotograaf en filmer, die gedurende 40 jaar in foto's, films en fotoboeken zijn ontmoetingen met mensen weergaf. In 1956 debuteerde hij met zijn boek : Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Près, wat hem op slag beroemd maakte. Boekingen via: www.depluk.nl, kosten € 7,00 film, incl. inleiding en pauzedrankje

Vanaf maandag 15.00 uur is de vitrine van Ravestein ingericht met het kunstproject De kracht van beleving: Kan kunst wat doen met dementie? Vier bewoners van De Horst hebben dit gemaakt i.s.m. hun mantelzorger. Tot 4 juli worden deze werken geëxposeerd en kan men binnenlopen.

Woensdag 21 juni wordt voor de jeugd een picknick gehouden in het Lingepark i.s.m. Unicef. Van 12.30 tot 14.30 uur. Het is Ode aan de Linge in het klein. Thema: voedsel en zwerfafval. Kinderen kunnen een kunstwerk maken en inbrengen wat dan zaterdag geëxposeerd wordt tijdens de kunstroute. Een verhalenverteller maakt onderdeel uit van het programma. Aanmelden: voor de lunch via email: westbetuwe4unicef@live.nl

Donderdag 22 juni is er een concert in de Centrumkerk, met medewerking van Wim de Penning en muzikanten, Vivre en Fruit Unlimited. Wim de Penning is organist, pianist, toetsenist en dirigent

Dirigent van vier koren en koorbegeleider op orgel, piano en synthesizer . Vivre is een kwartet ontstaan vanuit het Geldermalsense koor The New Harvest Singers. Fruit Unlimited is een Betuws Mannenkoor. Het koor bestaat ruim 20 jaar en staat onder de bezielende leiding van Janine Waardenburg uit Tiel.

Vrijdag 23 juni is er een optreden van het Sweet Blossom Orchestra in Cultureel Café/Schenkerij De Beurs van 20.00 tot 22.00 uur o.l.v. Sylvie de Lyon en met zang van Mirjam Dragstra.

Zaterdag 24 juni is de Kunst- en Cultuurmarkt op het Marktplein van 09.00 tot 17.00 uur. Met een kust en keur van marktkraampjes met kunst- en cultuuritems. Maar ook optredens van: Roelof Krijgsman op accordeon, 11.00 uur; Circus Pippin bij Cultureel Café, 17.00 uur; de Armeense dansgroep, 14.00 uur. Een kraampje huren kost € 25,00. Vraag het inschrijfformulier op via j.vrouwerff@upcmail.nl; aanmelden tot uiterlijk zondag 18 juni.

Plaatselijke kunstenaars exposeren bij de plaatselijke winkeliers. Een looproute is uitgezet en in het programmaboekje kan men vinden wie waar exposeert. De expositie van de kunstmanifestatie Ode aan de Linge kan uiteraard in het park ook nog bezocht worden. Verder is een fietsroute uitgezet langs de gemeentelijke kunstwerken.

Zaterdagavond 24 juni is er een concert in het Lingepark (aanvang: 19.30 uur) van Muziekvereniging Prinses Marijke (MPM) Geldermalsen olv Willem Stoops en KNA Houten olv Rodin Rosendahl. Het wordt een gevarieerde mix van originele klassieke fanfarewerken en lichte muziek. 

Zondag 25 juni is de afsluiting van de Kunst- en Cultuurweek in De Pluk, met live optredens van jazzformatie Het BelleVille Trio en violist Chris Kosides. Inloop vanaf 14.30 uur. Men kan vrij binnenlopen. Wie echter verzekerd wil zijn van een plaats, kan een tafel met 2 consumpties en borrelplateau reserverenvoor € 7,50 p.p. Reserveren: info@depluk.nl.

In een zeer gevarieerd en dynamisch programma brengt het Belleville Trio heerlijke, akoestisch swing ten gehore. Hun jazz-repertoire bevat veel composities van de legendarische Franse zigeunergitarist Django Reinhardt en jazz-violist Stéphane Grappelli, die in de jaren '30 en '40 met hun Hot Club de France vanuit Frankrijk de inspiratiebron vormden voor veel hedendaagse jazzmusici.

De formatie staat onder leiding van Flip Krajenbrink op sologitaar.

Geldermalsen in oude foto's

Onderdeel van deze middag is een permanente foto-expositie van oude foto's van Geldermalsen en Omstreken.

Voor meer informatie: www.facebook.com/cultureleweekgeldermalsen of het programmaboekje.