• De kostuums gemaakt door de Stichting Help Elkaar helpen de spelers van Elckerlyc in hun rol te stappen.

    Rita Boer Rookhuiszen-de Joode

Boosaardig sprookje bij 75-jarig Elckerlyc

GELDERMALSEN Dat toneelgroep Elckerlyc dit jaar een bijzonder jubileum viert kan bijna niemand ontgaan. Naast een bijzonder eenakterfestival, dat afgelopen weekend in De Pluk gehouden werd, staan een theaterworkshop en de presentatie van het speciale fotoboek over 75 jaar Elckerlyc op het programma. Last but least speelt Elckerlyc op 11, 12, 13 en 14 april het in 1917 geschreven stuk 'De Wijze Kater' van Herman Heijermans.

,,Een 'boosaardig' sprookje, zoals Heijermans het zelf noemde, dat vandaag de dag nog steeds actueel is'', aldus regisseur Jan Beeren. Hij was eerder 13 jaar vaste regisseur van Elckerlyc en neemt speciaal ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan nog eenmaal de regie van deze jubileumuitvoering ter hand. ,,In de jaren tachtig speelde Elckerlyc dit stuk ook, toen onder regie van Gerard Evers. Cor van Toorn, een van de langst spelende leden van Elckerlyc, speelde destijds mee en is nu ook weer van de partij.'' ,,Het stuk kent veel rollen, er zijn kostuums en er is live muziek. En het onderwerp, tegenstelling tussen rijk en arm, is helaas nog even actueel,'' aldus Karel van Koppen die de rol van hofmaarschalk speelt. ,,Die tegenstelling zie je in dit stuk met aan het hof de rijken en het volk dat ploetert. De Hofintriges in dit stuk zijn voor Game of Thrones liefhebbers vast heel herkenbaar. Net als 'Op hoop van zegen' werd 'De Wijze Kater' in binnen- en buitenland omarmd en opgevoerd. Heijermans beschrijft ook de respectloosheid van de mens naar de natuur en andere wezens zoals dieren. In het stuk komen een slager voor die rotzooi in zijn worst stop, en een lijfarts die met pillen en poeders winst maakt. Het is in de bewoordingen van begin negentiende eeuw maar uiterst actueel als je naar de huidige vleesindustrie en grote farmaceutische bedrijven kijkt. Heijermans was socialist, nu zou hij misschien wel voor de Partij voor de Dieren kiezen.''

Net als in de jaren tachtig wordt de hoofdrol van de wijze kater door een vrouw gespeeld. Maggie van Schaik had heel wat tekst om te leren. ,,Die rol is echt wel moeilijk'', geeft zij ruiterlijk toe. ,,Ik heb heel veel dialogen met heel veel tegenspelers waarvan sommigen ook nog een dubbelrol spelen. En daarnaast, hoe speel je een geloofwaardige poes? Hoe beweegt die? Best wel ingewikkeld dus.'' De gebruikte kostuums helpen om in de rol te komen. Met de laarzen aan, de zwierige cape om en de fraaie hoed op wordt zij de kater, de personage waarvoor Heijermans zich liet inspireren door het sprookje van de gelaarsde kat. Vermeldenswaardig is dat alle kostuums gemaakt zijn door vrijwilligers van de stichting Help Elkaar, die zich inzet voor ondersteuning van minima. Aan het decor werkte onder andere O.R.S. Lek en Linge, vestiging de Lingeborgh mee. De live muziek is van Mary Rijckenberg (piano), Annemarie Roelink (viool), blazers Peter Rosito en Pieter Schinkel en zang van Wieke Heikoop.

De wijze kater wordt gespeeld in Dorpshuis Meteren, Achtersteweg 17, op donderdag 11, vrijdag 12, en zaterdag 13 april om 20.00 uur en zondag 14 april om 14.00 uur. Kaarten à € 15,00 (inclusief 1 consumptie) zijn te reserveren via www.toneelgroepelckerlyc.nl.

Meer informatie over de theaterworkshop (deelname gratis, aanmeldden vereist) en de boekpresentatie op 18 mei is ook te vinden op de website.