• Kinderen opgesloten in een gymlokaal vol rook

    Wim Timmermans

Brandweer oefent bij Bloeiende Betuwe

'Brand' na een discofeestje

RHENOY Twee maandagen achter elkaar was er een brandweeroefening in de basisschool de Bloeiende Betuwe in Rhenoy. Er werd geoefend op een brand na een leerlingenfeestje. Op initiatief van de brandweerkorpsen uit Beesd en Asperen.

door Wim Timmermans

In de Bloeiende Betuwe in Rhenoy was geen hand voor ogen meer te zien. Aan het slot van een discofeestje was brand uitgebroken. Een dikke rook belemmerde het zicht. Kinderen waren op de vlucht voor de brand en de rook overal in het gebouw terechtgekomen. Ouders die stonden te wachten, waren het gebouw in gegaan.

Dat was het scenario. Leerlingen en hun ouders deden als figuranten mee. En er was een belangrijke rol weggelegd voor de leerkrachten. Zij deden als bedrijfshulpverleners (BHV'ers) actief mee. Op elke avond een ander team.

De BHV'ers komen het eerst in actie. Zij slaan alarm bij de brandweer. En doen de eerste behandelingen. Zij verstrekken informatie over het gebouw aan de brandweerlui. Er zijn nogal wat onverwachte ruimtes.

Normaal zijn al die lokalen, berghokken, trappen, zolders, kelders en kasten spannend. Maar als je in de rook op zoek moet naar mogelijke slachtoffers is de lol er snel af. Zeker als veel van die ruimtes ook nog eens afgesloten zijn.

OPVANG SLACHTOFFERS Aan het eind van de oefening was iedereen veilig buiten. De slachtoffers worden opgevangen door de BHV'ers. Zij checken of inderdaad iedereen uit het brandende gebouw gehaald is.

En als het sein veilig wordt gegeven, rest een groepje koukleumende ouders en een meute ravottende kinderen buiten bij het hek. Het waren twee leerzame en succesvolle avonden voor brandweer en school-BHV.