Brede discussie over gemeentelijke dienstverlening

GELDERMALSEN Ruim 70 inwoners van de gemeente Geldermalsen waren op donderdagavond 8 oktober in De Pluk bij elkaar om te praten over hun wensen over de toekomstige gezamenlijke dienstverlening van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal.

door Martine Eerelman

Er waren zeven gesprekstafels met als onderwerpen inwoners, jongeren, ondernemers, welzijn, gezondheid en ouderen, recreatie en toerisme, verenigingsleven en dorpsraden en dorpsinitiatieven.

Bij de ontvangst in de mooie nieuwe filmzaal maakte burgemeester Miranda de Vries al snel duidelijk dat het hier geen inspraakavond betrof over samenwerking of een mogelijke fusie, en dat er ook geen vraag lag met welke gemeenten er zou worden samengewerkt. Dit was al onderzocht door het college, en alleen de min of meer gelijksoortige gemeenten Neerijnen en Lingewaal waren een optie.

Tijdens de gesprekstafels die daarna volgden, leverde dit bij diverse betrokkenen nogal wat discussie op: "Waarom hebben we niets te zeggen over de mogelijke fusie of de keuze voor de partners?" "Kun je niet juist een partner kiezen die groter en stedelijker is, om je aan op te trekken." "Ik vind het wel spannend, heb nog nooit een herindeling meegemaakt." " De gemeente luistert nu al niet, hoe moet dat als het groter wordt?"

Er kwamen vraagstukken op tafel als: Blijft het gemhuis wel open? Blijft de persoonlijke dienstverlening? Wordt er nog meer bezuinigd op de ambtenaren?

In de pauze zorgde popkoor Tutti Frutti voor een vrolijke noot.

Op 2 november is er in Het Klokhuis in Beesd, om 20.00 uur, een tweede avond waar die samenvatting aan de deelnemers wordt voorgelegd en gezamenlijk wordt gesproken over te formuleren conclusies en aanbevelingen richting de gemeenteraad.