• Commissie Bestuur en Middelen

    Wim Timmermans

Breedbandnetwerk in Rivierenland

GELDERMALSEN De commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Geldermalsen vergaderde dinsdagavond over een voorstel om met de andere gemeenten van Rivierenland zelf een uitvoeringsorganisatie op te zetten om overal in het buitengebied glasvezel aan te leggen.

door Wim Timmermans

Snel internet is in Geldermalsen en in West Betuwe niet voor iedereen weggelegd. In Geldermalsen hebben zo'n 1250 adressen alleen een langzame telefoonkabel. In West Betuwe gaat het in totaal om zo'n 2800 adressen. In geheel Rivierenland gaat het om 11.000 aansluitingen.

De Regio Rivierenland vindt al jaren dat alle adressen moeten kunnen beschikken over snel internet. Daarom wil zij een breedbandnetwerk realiseren, een glasvezelkabel. Inmiddels is gebleken dat de markt hierin niet kan en wil voorzien. Dat wordt marktfalen genoemd. Bij marktfalen mag de overheid het zelf oppakken en uitvoeren.

Daarom willen de tien regiogemeenten zelf een Breedbandnetwerk gaan opzetten. Er ontstond twijfel over de vraag of er echt geen marktpartij kan worden gevonden. Daarvoor gaat het college nadere onderbouwing leveren aan de raadsleden. In de aanstaande gemeenteraadsvergadering wordt de knoop doorgehakt.