• Plospan

Commissaris van de Koning Cornielje klimt op dak met duizenden zonnepanelen

WAARDENBURG Houtverwerkingsbedrijf Plospan BV krijgt op 24 augustus commissaris van de Koning Clemens Cornielje op bezoek. De Gelderse commissaris van de Koning klimt bij het bedrijf in Waardenburg onder meer het dak op om de ruim 9000 zonnepanelen op de bedrijfshallen te bekijken.

De commissaris van de Koning brengt een werkbezoek aan het zonnepanelenproject van Plospan omdat daarin ondernemen, werkgelegenheid en duurzaamheid bij elkaar komen. De panelen van Plospan vormen het grootste zonnepanelenpark in Gelderland en een van de grootste in Nederland.

Plospan zal de commissaris van de Koning uitleggen hoe het de duurzame energie van de zonnepanelen inzet voor zijn bedrijfsprocessen en hoe het overschot aan energie wordt doorgeleverd aan het elektriciteitsnet van Liander. De zonnepanelen leveren voldoende groene stroom voor 600 huishoudens.

Op 3 juni 2016 heeft voormalig Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de 9240 zonnepanelen officieel in werking gesteld. Ze hebben sindsdien 2 GigaWattuur aan elektriciteit opgeleverd. Plospan heeft 2,2 miljoen euro geïnvesteerd in het project. Het verwacht deze investering in tien jaar terug te verdienen.

Behalve naar de zonnepanelen, zal commissaris Cornielje tijdens zijn werkbezoek ook kijken naar twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK's), de andere duurzame energiebron van Plospan. Met de WKK-installaties worden de houtkrullen gedroogd waarvan Plospan bodembedekkingsmateriaal voor onder meer paardenstallen produceert. Plospan heeft de WKK-installaties, met ieder een piekvermogen van 2 Megawatt, in gebruik sinds 2009.

Ten slotte zal Plospan de Gelderse commissaris van de Koning informeren over zijn hoogwaardige Bio-Energy houtpellets. Plospan produceert deze CO2-neutrale brandstof sinds 2005. De onder zeer hoge druk samengeperste pellets kunnen dienen voor verwarming van huizen en voor het opwekken van energie in centrales.

Plospan is onderdeel van Plomp en Zonen BV. Het familiebedrijf recyclet houtafval tot bodembedekkingsmateriaal voor dierenverblijven en tot milieuvriendelijke brandstof. Het exporteert deze producten wereldwijd. Plospan biedt werk aan ongeveer zeventig medewerkers en heeft een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen euro.