• Arthur Hanselman-Eerelman
  • Arthur Hanselman-Eerelman
  • Arthur Hanselman-Eerelman
  • Arthur Hanselman-Eerelman

Cultuur in Geldermalsen: "We zeggen eerst ja, daarna kijken we hoe"

RUMPT Cultuurplatform Geldermalsen presenteerde donderdagavond 21 juni de nieuwe digitale cultuuragenda. De presentatie vond plaats in de sfeervolle entourage van het voormalige katholieke kerkje in Rumpt.

Er was veel belangstelling, de kerkbanken waren gevuld met zo'n 70 personen. Wethouder Niko Wiendels deed de aanwezigen mooie toezeggingen: ,,Weet dat wij er als gemeente voor jullie zijn. De tijd van nee zeggen is voorbij. We willen met z'n allen Geldermalsen mooier en leefbaarder maken, daar kan kunst en cultuur een rol in spelen. Voor bewoners en voor toeristen."

Wiendels deed een oproep om vooral met initiatieven op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed naar de gemeente te komen. ,,We zeggen eerst ja, daarna kijken we hoe." Cees van Laarhoven, voorzitter van het Cultuurplatform, verduidelijkte de rol van het Cultuurplatform: ,,We adviseren het college, maar we zijn ook de luis in de pels van de gemeente." Hij sprak de wens uit voor meer samenwerking tussen de verschillende verenigingen, stichtingen en andere culturele clubs.

De leiding van de avond was in handen van cabaretier Johan Cahuzak, die de aanwezigen ook naar hun wensen vroeg. Een paar ideeën uit het publiek: een groot filmfestival, een 'stadsdichter' van de 26 kernen, meer muziekonderwijs voor kinderen, een vertelcafé met waargebeurde verhalen uit de Betuwe, projecten voor senioren, een boek over de geschiedenis van de gemeente Geldermalsen. Er was ook tijd om naar cultuur te kijken en luisteren. Er was muziek van onder andere Sammie Jansen (van The Voice kids) en het Lingelied werd voor het eerst gepresenteerd met een rap door 9 kinderen uit de gemeente.

Digitale agenda

Uit een eerdere bijeenkomst bleek dat er behoefte was aan een overzicht van alles wat er op het gebied van kunst en cultuur te doen is in de gemeente. Een evenementenladder of cultuuragenda. Dit is de eerste actie van het Cultuurplatform geworden. De culturele agenda die 21 juni werd gepresenteerd, is een onderdeel van de website van Lingestreek. Deze wordt gevuld met gegevens van de Bibliotheek Rivierenland, die een grote database van activiteiten bijhoudt. Aanmelden van activiteiten kan via: gids@bibliotheekrivierenland.nl. De agenda is te zien op: lingestreek.nl/agenda-theater-podia-film.