• Marcel Antonisse

Daling WW in Rivierenland zet door

GELDERMALSEN In maart is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland verder gedaald. Het zijn er opnieuw minder dan vorige maand en ook minder dan een jaar geleden. Seizoenswerk draagt bij aan een verdere daling. In het voorjaar komt bijvoorbeeld het horecaseizoen weer op gang. Dit biedt kansen voor werkzoekenden.

  

Eind maart 2019 verstrekte UWV 3.182 WW-uitkeringen in Rivierenland. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,7% (-55 uitkeringen). Vergeleken met een jaar geleden is de regionale daling 18,1%. Dat betekent 701 uitkeringen. In januari steeg de WW nog licht, in februari daalde de WW al weer. Die trendmatige daling zette in maart dus door. Seizoenswerk draagt bij aan een verdere daling, bijvoorbeeld in horeca catering.

HORECASEIZOEN BIEDT KANSEN In het voorjaar gaat het horecaseizoen van start. Dat is ook zichtbaar bij de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland. Door minder werk in de wintermaanden, neemt het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca tijdelijk toe. In het voorjaar en de zomer daalt het aantal mensen dat vanuit een horecabaan in de WW terechtkomt.

In het eerste kwartaal van 2019 werden er in Rivierenland 35 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt aan mensen uit horeca catering. In totaal telde deze sector eind maart 88 WW-uitkeringen in de regio. Dat is 5,4% minder dan een jaar eerder.

Er zijn veel kansen voor werkzoekenden in de horeca. Met name naar medewerker bediening horeca en (basis)koks is er veel vraag vergeleken met het aantal werkzoekenden.